Sorin Cîmpeanu, acuzații grave la adresa lui Vlad Voiculescu. Zeci de mii de elevi, în pericol: „Inadmisibil! Este îngrijorător”

Sorin Cîmpeanu, acuzații grave la adresa lui Vlad Voiculescu. Zeci de mii de elevi, în pericol: „Inadmisibil! Este îngrijorător”
Sorin Cîmpeanu, despre situația testării în școli

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, se revoltă din cauza lipsei de testări din școli. Pentru aceste nereguli grave în contextul exploziei de îmbolnăviri, șeful de la Educație dă o parte din vină pe Ministerul Sănătății.

Numărul elevilor testați, aproape infim

Sorin Cîmpeanu trage un semnal de alarmă cu privire la testarea insuficientă din școli. În ciuda faptului că au fost distribuite 1, 5 milioane de teste rapide în școli, numărul elevilor testați este de 5.000, un procent aproape irelevant.

Pentru această situație revoltătoare, ministrul Educației consideră că sunt de vină mai mulți factori. Printre cei enumerați de acesta se numără indisponibilitatea personalului medical, cât și reticența părinților.

Ca o soluție a acestei probleme, Sorin Cîmpeanu a propus folosirea testelor non-invazive, folosite și în alte țări, fără a necesita prezența personalului medical.

„Astea sunt ultimele informații pe care le avem de la Ministerul Sănătății, deci un procent infim, inadmisibil, care sigur că e dat de indisponibilitatea personalului medical, dar și de reticența părinților pentru a-și exprima acordul expres cu privire la testarea copiilor care prezintă simptome sau a colegilor contacților acestor elevi care sunt confirmați pozitiv.

Este îngrijorător, o rată extrem de mică de testare în școli. De aceea, am spus că soluția ar putea fi acele teste non-invazive, care pe de o parte nu necesită personal medical pentru administrare, ele pot fi chiar auto-administrate, am văzut bine în alte state europene, în alte școli, iar pe de altă parte sunt convins din discuțiile multiple pe care le-am avut cu părinți că ar fi mult mai ușor de acceptat, fiind considerate non-invazive sau a nu fi traumatizante, așa cum sunt considerate de către unii părinți aceste teste antigen rapide care au fost distribuite în beneficiul testării în școli, angajați și elevi.

Nu vreau să pasez responsabilitatea, dar în mod evident e Ministerul Sănătății responsabil cu această parte de testare. Sunt convins că se va găsi o soluție”, a declarat ministrul Educației la Realitatea Plus.

Ce schimbări vor fi aduse în rândul elevilor

În contextul crizei sanitare cu care se confruntă România în această perioadă, Sorin Cîmpeanu a decis în urma unor analize atente a situației de pe teritoriu să suspende tezele pentru anul școlar în curs, anunțând totodată modul în care va avea oc încheierea mediilor.

”Relevanța tezelor este mai mult decât discutabilă, așa că am luat următoarea decizie. Pentru anul școlar 2020-2021 sunt suspendate tezele (lucrările scrise semestriale), conform OM 5977/2020.
În consecință, la finalul semestrului al doilea, mediile pentru toate disciplinele se obțin prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat întreg”, a transmis Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu.