Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcţia de ministru al Educației. „Am vrut să schimb lucrurile în bine”. Cine i-ar putea lua locul

Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcţia de ministru al Educației. „Am vrut să schimb lucrurile în bine”. Cine i-ar putea lua locul
Sorin Cimpeanu a demisionat din functia de ministru al Educatiei

Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcţia de ministru al Educației. Acesta spune că a vrut să schimbe lucrurile în bine cât timp a fost în fruntea ministerului și a si spus atăt cât a reușit. Care este adevăratul motiv al demisiei sale din Guvern și cine i-ar putea lua locul, vedeți în rândurile de mai jos ale articolului.

Sorin Cîmpeanu a demisionat. Ce motiv a avut fostul ministru al Educației

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat că demisionează. A făcut anunțul cu puțin timp în urmă, pe pagina socială Facebook. Acolo, ministrul Educației a scris motivele pentru care a ales să plece din fruntea ministerului Educației.

Mesajul lui Sorin Cîmpeanu

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.

Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.

Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească”, a scris Sorin Cîmpeanu, pe pagina socială proprie.

Realizările lui Sorin Cîmpeanu la ministerul Educației

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a scris pe pagina socială ce a realizat în fruntea ministerului pe care l-a părăsit din proprie inițiativă, după cum el spune.

„În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:

1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;
2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);
3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;
4. mărirea burselor elevilor;
5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;
7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;
8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;
9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;
10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree. Și multe altele………”, a mai scris Sorin Cîmpeanu în mesajul demisiei.

Ce a mai făcut Sorin Cîmpeanu pentru România Educată

Sorin Cîmpeanu s-a referit mai pe larg la ce a făcut pentru proiectul România Educată. A spus la ce a pus el umrărul pentru proiectul care, de fapt, a fost promis și inițiat de președintele Klaus Iohannis.

„Am elaborat proiectele Legilor România Educată și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.

Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă! Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație! Cred în România Educată și voi susține Legile România Educată din calitatea mea de profesor, de rector și de senator.

Proiectele legilor România Educata reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor. Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susțină educația!”, a mai scris Sorin Cîmpeanu, pe pagina sa socială.

Cine l-ar putea înlocui pe Sorin Cîmpenu în fruntea Ministerului Educației

Locul lui Sorin Cîmpeanu la Ministerul Educației ar urma să fie luat de Ligia Deca, în prezent consilier Prezidențial în Departamentul Educație și Cercetare, în cadrul Administrației  Prezidențiale, potrivit g4media.ro.

Nicolae Ciucă, primele declaraţii după demisia lui Sorin Câmpeanu

„Am acceptat astăzi demisia domnului Sorin Câmpeanu din funcția de ministru al educației. Îi mulțumesc pentru colaborarea de până acum și pentru proiectele demarate în beneficiul sistemului de educație.

În continuare, România are nevoie de stabilitate și coerență pentru a putea implementa reforma durabilă pe care ne-o dorim cu toții pentru învățământ. Urmează să ne consultăm în Partidul Național Liberal și în cadrul coaliției de guvernare și să validăm, cu celeritate, propunerea pe care o voi înainta domnului președinte al României, Klaus Iohannis, pentru funcția de ministru”, a fost mesajul transmis de Nicolae Ciucă, pe Facebook.