Somon la cuptor cu legume și sos olandez. Secretul ca să iasă delicios
Ai chef de o cină plină de savoare care se prepară rapid? Mai jos găsești rețeta de Somon cu legume la cuptor și sos olandez. Despre somon, se cunosc beneficiile și aroma delicioasă. Se prepară foarte ușor, la cuptor sau grill, cu un minim de condimente. Deși este un pește gras, conține grăsimi sănătoase, se combină perfect cu sosul olandez, puțin acrișor.
Somon la cuptor cu legume și sos olandez (hollandaise). Pașii de urmat
Sosul olandez este baza sosurilor din bucătăria franceză, se potrivește de minune cu ouă poșate sau fierte, cu legume gătite la abur, cu orice fel de rasol pește sau pui. Prepararea lui nu necesită o vastă experiență gastronomică. Pare dificil de preparat, dar dacă urmezi pașii descriși mai jos, nu ai cum să greșești.
Ingrediente sos hollandaise
- 3 gălbenușuri
- 3 lingurițe de zeamă de lămâie
- 80 grame unt
- sare, piper măcinat
Ingrediente somon la cuptor cu legume și sos olandez
- 200 grame de file de somon
- 20 mililitri ulei de măsline
- 4 felii de lămâie
Ingrediente garnitură legume
- 100 grame baby carrots
- 100 grame broccoli
- 2 bucăți cartofi dulci
Mod de preparare sos olandez
- Într-o crăticioară mică se pune untul la topit, apoi se lasă la răcit la temperatura camerei.
- Într-un bol se bat gălbenușurile împreună cu zeama de lămâie și sare.
- Se pune o oală cu puțină apă la fiert, peste oală se pune bolul cu gălbenușurile bătute ( bain marie). Apa nu trebuie să atingă castronul cu gălbenușuri.
- Cu telul, se bate continuu compoziția de gălbenușuri până își dublează volumul și devin de culoare galben deschis, atenție să nu se coaguleze.
- În fir subțire, se toarnă untul peste gălbenușuri și se bate în continuare cu telul până se omogenizează și compoziția devine netedă fără cocoloașe.
- În sos se pot adăuga pătrunjel tocat, chives, etc.
- Sosul olandez se poate păstra până la servire, la cald, pe baia de abur, nu mai mult de 10 minute.
Mod de preparare la cuptor cu legume și sos olandez
- După ce se porționează bucățile de somon, se usucă cu un șervet de bucătărie.
- Cuptorul se setează la 200 de grade.
- Tava de copt se tapetează cu hârtie de copt.
- Bucățile de pește se ung cu puțin ulei de măsline și se condimentează.
- Se dă tava cu pește la cuptorul pre încins. Somonul se coace 4-6 minute pe centimetru de grosime. Dacă apar pete albe de grăsime, înseamnă că s-a depășit timpul de coacere.
- Legumele se sotează la abur, după care se pot pune în cuptor lângă pește.
- Se scoate peștele din cuptor, se verifică cu furculița dacă e copt.
- Peștele împreună cu legumele se transferă pe un platou, alături de sosul olandez
Poftă bună!