Șomaj 2020. Cum se depun actele și ce ai nevoie pentru a primi banii
Dosarul pentru obținerea ajutorului de șomaj a fost simplificat destul de mult, astfel încât solicitanții să nu mai stea la cozi pentru a obține diferite acte. Poți afla mai jos exact de ce acte ai nevoie pentru a primi șomaj în anul 2020.
Iată ce acte avem nevoie pentru obținerea șomajului
Indemnizația de șomaj înseamnă compensația parțială a veniturilor, atât pentru cetățenii care nu mai au loc de muncă, cât și pentru absolvenții instituțiilor de învățământ care nu și-au putut găsi un loc de muncă, după ce au terminat liceul sau școala profesională.
Guvernul a creat o adresă nouă pe site-ul gov.ro, pentru cei care vor să-și depună actele necesare obținerii șomajului tehnic. Așadar cei care vor să-și depună dosarul pentru indemnizația de șomaj trebuie să întocmească un dosar destul de subțire.
Actele necesare pentru obținerea șomajului
-actul de identitate, în original și copie
-actele de studii și de calificare, în original și copie
-adeverința medicală din care să rezulte ca persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori ca are eventuale restricții medicale
-actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care să rezulte ca persoana nu realizează venituri sau că realizează, din activități autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă în vigoare
Mai mult, persoanele care vor să obțină șomajul tehnic, vor putea fi transmise prin Registratura electronică pusă la dispoziție de Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României.
Conform legii, valoarea indemnizației de șomaj depinde de Indicele Social de Referință și stagiul de cotizare, iar calculul se face astfel:
-75% din valoarea ISR (adică 375 de lei), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;
-75% din valoarea ISR, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea (asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare) unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare
-3%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani;
-5%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani;
-7%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani;
-10%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.