Soluțiile pentru deparazitare a animalelor vor fi retrase din farmacii, după ce zeci de copii au ajuns la spital în stare gravă

de: Andrei Simion
10 09. 2024

S-a ajuns în această situație după ce zeci de copii au fost afectați de acest produs și au ajuns în stare critică la spital. În prezent, trei dintre aceștia sunt la Iași. În viitor, persoanele care doresc să achiziționeze acest produs vor trebui să prezinte o rețetă.

Soluțiile pentru deparazitare a animalelor vor fi retrase din farmacii

Cele trei fetițe, două din Bacău, cu vârste de 7 și 9 ani, și una din Suceava, de 2 ani, sunt internate în secția de toxicologie a Spitalului de Copii din Iași. Două au fost tratate în terapie intensivă din cauza stării grave.

Alina Belu, manager spitalul de copii din Iași: „Este o situație dramatică, având în vedere că avem în istoricul spitalului și cazuri de deces. Sunt extrem de toxice. Părinții merg pe ideea că dacă au administrat animalelor și sunt ok, este ok și pentru copii.”

Pentru a preveni apariția unor astfel de cazuri, ANSVSA intenționează să schimbe legea astfel încât medicamentele destinate deparazitării oilor, vacilor, caprelor și altor animale de fermă să nu mai fie disponibile în farmaciile veterinare.

Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA: „Prin acest proiect, tot ceea ce înseamnă substanțele antiparazitare de tip concentrat, autorizate pentru animale se vor putea comercializa doar din depozitele specializate, iar cei care vor să achiziționeze vor putea doar în baza unei note de comandă semnată de un medic veterinar”.

Soluțiile pentru deparazitare a animalelor vor fi retrase din farmacii

Zeci de copii au ajuns la spital în stare gravă

De la începutul anului, zeci de copii din România au ajuns în stare gravă la spital, după ce au fost spălați de către rude cu substanțe destinate uzului veterinar.

Gabriel Ciobanu, director DSV Iași: „A apărut că urmare a utilizării defectuoase de anumiți proprietari, unde au fost situații grave. Și până acum se comercializau pe bază de rețete”.

Proiectul a fost completat și trimis la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pentru a fi notificată Comisia Europeană. După aceasta, ANSVSA menționează că ordinul va putea fi ajustat și publicat în Monitorul Oficial.

Eusebiu Condurachi, medic veterinar: „Vorbim de medicament cu uz strict veterinar, cu specii țintă. Animalele mari de fermă, ele au fost testate, se cunosc reacții adverse și la animale, dar organismele nu funcționează la fel. Nu au fost testate pe oameni”.

Conform surselor din anchetă, în cazul de la Bacău, mama a utilizat o substanță achiziționată acum doi ani de la o vecină. În contrast, la Suceava, părinții fetiței de doi ani au cumpărat ei înșiși produsul din farmacie. În ambele cazuri, poliția a deschis dosare penale pentru vătămare corporală din culpă. Până în prezent, Protecția Copilului nu a luat măsuri pentru preluarea copiilor.