Soluția găsită la Timișoara pentru a reduce factura la curent. Metoda genială pe care au descoperit-o
Românii se gândesc cu teamă și groază la facturile de energie electrică din următoarele luni. Foarte mulți caută metode prin care să facă economie la curent. Iată ce soluție s-a găsit la Timișoara pentru a reduce din cheltuieli. Bănățenii au descoperit o metodă fabuloasă, care face deja furori.
Metoda inedită a unor români prin care vor să facă economie la curent
În ultima perioadă, facturile la lumină au crescut enorm, motiv pentru care românii apelează la tot felul de tertipuri și metode pentru a reduce costul cheltuielilor. Ce soluție au găsit timișorenii.
Compania de apă din Timișoara construiește un generator electric prin care tot nămolul de la stația de epurare să producă anual peste 2,4 milioane de kilowați. Curentul electric va fi folosit pentru stația de epurare, dar și în sistemul energetic al orașului de pe Bega.
Generatorul respectiv se fabrică în vecinătatea stației de epurare din Timișoara, unde apa este tratată. În urma acestui proces, rezultă nămol. Zilnic, la stația de epurare din Timișoara, în urma curățării apei, ies 100 de tone de nămol. Acesta din urmă va fi folosit pentru producerea energiei electrice.
Energie electrică din dejecții
Instalația de la Timișoara este unică în România și ar putea fi de mare ajutor marilor orașe care nu valorifică substanțele obținute din tratarea apei menajere. Nămolul obținut astfel ajunge containere care, ulterior, sunt transportate în diferite puncte din județ. În prezent, nămolul nu este valorificat deloc, nu poate fi folosit nici în agricultură ca îngrășământ, deoarece are metale grele.
Generatorul electric va produce 2,4 milioane de kilowați pe an, cantitate suficientă pentru consumul de electricitate pe două luni al unui oraș cu 100.000 de locutitori.
„Transformă în gaz de sinteză substanța organică din nămol. Prin arderea gazului se generează energie termică, folosită pentru procesul de uscare și pentru producerea de curent electric folosit ulterior la încălzirea spațiilor tehnologice”, a explicat Crina Chirilă, purtător de cuvânt al proiectului, la Digi 24.
La Timișoara se contruiește un mega generator
După acest procedeu de obținere a curentului rămâne o cenușă care, de asemenea, poate fi valorificată în industria construcțiilor. Lucrările la noul generator au început deja în luna septembrie, termenul de finalizare fiind anul 2024. Investiția se ridică la 10 milioane de euro, bani din fonduri europene.
Un calcul simplu arată că, dacă toate cele 41 de municipii reședință de județ ar implementa un astfel de proiect, România ar face o economie de 98 de milioane de kilowați pe an! Citește și Cât curent consumă un laptop pe care îl ții în priză 8 ore pe zi. Suma e alta decât credeai, de fapt.