Soluția găsită de o țară din Europa împotriva schimbărilor climatice. Investiții de miliarde de euro

de: Anca Lupescu
20 12. 2021

O țară din Europa a găsit o soluție de combatere a schimbărilor climatice. Investițiile se ridică la câteva miliarde de euro. Liderii celor patru partide politice care își vor uni forțele în următoarea coaliție guvernamentală din această țară s-au angajat miercuri să abordeze probleme delicate, inclusiv schimbările climatice și lipsa de locuințe, și să consolideze educația și sistemul de sănătate, care a fost pus la grea încercare aproape până la limită de pandemia COVID-19.

Ce plan are o țară europeană pentru a stopa schimbările climatice

De asemenea, ei au promis să depună eforturi pentru a recâștiga încrederea publică în guvern și în politică, care a fost erodată de scandaluri, polarizare, frustrare în anumite părți ale societății față de măsurile de combatere a pandemiei și față de cele nouă luni de care au avut nevoie partidele pentru a ajunge la un acord de coaliție în urma alegerilor din 17 martie din Olanda.

Premierul interimar olandez Mark Rutte, care urmează să înceapă un al patrulea mandat la începutul anului viitor, a declarat că coaliția va încerca să colaboreze cu „societatea și cu colegii noștri politici” din parlament pentru a implementa reformele.

Planurile care includ un plan de construire a aproximativ 100.000 de locuințe noi în fiecare an, vor costa miliarde în această țară cunoscută de mult timp pentru frugalitatea sa fiscală.

Politicile au fost prezentate într-un document de 47 de pagini intitulat „Să avem grijă unii de alții, să privim spre viitor”.

Ce obiective sunt în plan

Unul dintre obiectivele sale cheie este abordarea crizei climatice și a emisiilor de poluare, inclusiv ambiția de a reduce emisiile de carbon cu cel puțin 55% până în 2030, pe drumul spre a deveni neutru din punct de vedere climatic până în 2050.

Ca parte a politicii climatice, coaliția a declarat că va înființa un fond de tranziție climatică și energetică în valoare de 35 de miliarde de euro (39 de miliarde de dolari) pentru următorul deceniu, va numi un ministru pentru climă și energie și va pune în mișcare măsuri pentru construirea a două noi centrale nucleare, precum și pentru stimularea producției de energie regenerabilă.

Grupul pentru climă Greenpeace a salutat unele părți ale planului, dar a declarat că este nevoie de mai mult, inclusiv de măsuri concrete pentru reducerea emisiilor de carbon. Aceasta s-a declarat „dezamăgită să vadă accentul pus pe energia nucleară”, dar și-a exprimat scepticismul cu privire la posibilitatea ca planul nuclear să se materializeze.

Prezentarea acordului a avut loc la puțin mai puțin de nouă luni de la alegerile generale din martie, ceea ce face ca negocierile de coaliție să fie cele mai lungi din istoria Olandei. Dar au fost totuși cu mult sub recordul stabilit în Belgia vecină. În decembrie 2011, Belgia a reușit să alcătuiască un guvern după 541 de zile de negocieri.