Șoferii care vor să își recupereze permisul, reeducați la morgă. Participă la autopsie și spală cadavrele. Unde se întâmplă asta

de: Andrei Simion
03 05. 2019

În Republica Moldova, șoferii care au fost prinși băuți la volan și au rămas fără permis de conducere îl pot recupera dacă merg la morgă să spele cadavre și să participe la autopsii. Este noua metodă de reeducare a șoferilor, care face parte dintr-un pachet de legi anti-alcool adoptat de Guvernul de la Chișinău.

În prezent, din acest program fac parte 24 de șoferi care au fost prinși băuți la volan și au rămas fără permis. Programul durează 3 luni, cuprinde 12 cursuri și costă 4.000 de lei moldovenești. 3 dintre aceste cursuri sunt individuale, iar 9 sunt de grup, scrie publika.md.

Documentul aprobat anul trecut de Guvernul de la Chișinău prevede că cei care consumă alcool și urcă la volan rămân fără permis de conducere până la pronunțarea unei instanțe judecătorești. Dacă instanța decide să suspende permisul, șoferii îl pot recupera dacă parcurg programul, iar dacă permisul este anulat, atunci trebuie să susțină din nou examenul auto, dar oricum nu scapă de program.

Voluntariat la morgă pentru recuperarea permisului de conducere

Poate părea absurd, dar programul a fost conceput pentru a-i face conștienți pe șoferi de consecințele conducerii unui autovehicul în stare de ebrietate. Șoferii care vor să își recupereze permisul de conducere după ce au fost prinși că au condus beți merg la morgă și participă la autopsie și spală cadavrele, dar și locurile în care acestea sunt păstrate.

În plus, conducătorii auto merg în spitale și acordă asistență victimelor accidentelor rutiere și participă la instruiri cu privire la riscurile consumului de băuturi alcoolice la volan.

„Va fi un impact psihologic foarte mare pentru că nu toţi rezistă. Numai mirosul şi vederea cadavrului şi deja este impact psihologic asupra persoanei”, a declarat Valeriu Savciuc, directorul Centrului de Medicină Legală.

„Pentru a disciplina aceşti subiecţi este nevoie de un impact maxim, pentru ca aceştia să devină mult mai disciplinaţi şi în trafic. Pentru a conştientiza care este problema. Cum au ajuns în această situaţie şi pentru a nu repeta”, a adăugat Andrei Iavorschi, şeful Inspectoratului Naţional de Probaţiune.