Soborul Maicii Domnului, tradiţii şi obiceiuri. Care este semnificaţia acestei sărbători şi ce este bine să faci
Soborul Maicii Domnului, tradiţii şi obiceiuri. În data de 26 decembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Soborul Maicii Domnului. Ce datini trebuie respectate în a doua zi de Crăciun. Iată ce nu ai voie să faci în această zi importantă și ce tradiții sunt păstrate la loc de cinste.
Soborul Maicii Domnului, tradiţii şi obiceiuri
Luni, 26 decembrie, credincioșii sărbătoresc Soborul Maicii Domnului, una dintre cele mai importante praznice ale calendarului creștin ortodox.
Puțini sunt cei care știu că Soborul Maicii Domnului este una dintre cele mai vechi sărbători închinate Fecioarei Maria.
Potrivit tradițiilor, pe data de 26 decembrie, în cea de-a doua zi de Crăciun, are loc adunarea cerească, alături de adunarea pământească în jurul Maicii Domnului.
Cu acest prilej, sute de mii de creștini merg la Biserică pentru a se ruga pentru sănătatea, fericirea și prosperitatea lor și a celor dragi lor.
Soborul Maicii Domnului este o sărbătoare încărcată de tradiții și datini, ca toate celelalte praznice din calendarul creștin ortodox. În această zi sfântă, creștinii merg să-și viziteze rudele, familia, nașii și finii și se bucură de timpul petrecut împreună.
Potrivit datinilor străvechi, în a doua zi de Crăciun, finii merg în vizită la nași încărcați cu daruri și un colac tradițional, ce conține trei sticle de vin, două sticle de țuică, patru pâini și diferite preparate culinare tradiționale de Crăciun – friptură de porc, piftie, sarmale, etc.
De asemenea, odată ajunși la nași, finii trebuie să le sărute mâinile și să-i îmbrățișeze de trei ori, conform tradițiilor.
Ce nu e bine să faci de Soborul Maicii Domnului
Iată ce lucruri sunt interzise în ziua de 26 decembrie. Ce nu este bine să faci de Soborul Maicii Domnului? Ei bine, în primul rând, nu este permis să păcătuiești cu trupul, cu mintea sau cu vorba.
Trebuie să eviți bârfele, lăcomia, răutatea și uneltirile, dacă vrei să ai parte de un an prosper, cu bogăție și fericire.
În al doilea rând, de Soborul Maicii Domnului nu se lucrează. Tradiția spune că oamenii care muncesc în a doua zi de Crăciun vor avea ghinion în anul ce vine și nu se vor putea bucura de nicio altă zi liberă.
În al treilea rând, nu ai voie să faci curățenie, să dai cu mătura sau să speli rufe în ziua Soborului Maicii Domnului. Este interzis să faci treburi casnice pe 26 decembrie, la fel ca în cazul altor sărbători creștine.
O altă tradiție le vizează pe tinerele necăsătorite. Potrivit superstițiilor, tinerele domnițe nu au voie să coasă sau să facă alte treburi de acest fel de Soborul Maicii Domnului. În caz contrar, ele riscă să rămână singure tot anul.
De asemenea, în semn de bucurie și recunoștință față de tinerețe, fetele și flăcăii de la sate joacă în a doua zi de Crăciun. Potrivit datinilor, vor fi aprige și sănătoase, pe tot parcursul anului următor, persoanele care dansează de Soborul Maicii Domnului.
Citește și Crăciunul, sărbătorit greșit pe 25 decembrie? Când s-ar fi născut, de fapt, Iisus Hristos