Inamicul dietelor, dar un adevărat răsfăț pentru papilele gustative, un preparat tradițional, ce nu lipsește de pe mesele românilor, mai ales în timpul sărbătorilor de iarnă. Dacă vrei să îți încânți familia și musafirii și să le trezești amintiri din copilărie, trebuie să încerci această rețetă veche de slănină în saramură.
Dacă, în trecut, fiecare familie se mândrea cu propria rețetă de slănină, în prezent, tot mai puțini mai fac acest preparat tradițional, savurat de generații de români, în toate colțurile țării. Fie că este fiartă, afumată sau făcută în saramură, este nelipsită de pe mese, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.
Dacă vrei să îți surprinzi familia și musafirii cu un adevărat răsfăț pentru papilele gustative ce le va trezi amintiri din copilărie, n-o mai cumpăra din comerț, încearcă această rețetă simplă de slănină în saramură, făcută ca pe vremea bunicilor. Va fi, fără doar și poate, vedeta mesei de Crăciun. În plus, nu este deloc complicat de preparat.
Cheia succesului, în acest caz, este saramura. În condițiile în care temperaturile de afară au scăzut deja, nu este nevoie să folosești o cantitate foarte mare de sare. La zece litri de apă, vei adăuga 1,6 kilograme de sare, 15 grame de zahăr și 15 grame de azotat de potasiu (silitră).
Poți testa saramura cu ajutorul unui ou. Cufundă-l în vas, vei ști că lichidul are concentrația corectă dacă acesta se scufundă, trebuie să vezi la suprafață doar vârful lui.
Te-ar putea interesa și: Cât se fierbe slănina în zeamă de varză. Secretul ca să ți se topească în gură
Se introduc apoi bucățile de slănină în saramură. După ce se scot, se clătesc și se șterg bine cu un prosop curat și uscat și se lasă într-un loc bine aerisit timp de 10, chiar 15 ore.
După acest pas, slănina se pune la afumat până prinde o culoare roșiatică, un proces ce durează în jur de trei sau patru zile. Se recomandă lujerii de porumb și ramuri de viță de vie. Pentru un plus de aromă, se pun și câteva crenguțe de vișin.
Te-ar putea interesa și: De ce nu e bine să mănânci prea multă slănină cu ceapă. Medicul Vlad Ciurea oferă explicația necesară