Situație revoltătoare într-o școală din Baia Mare. De ce elevii vor fi mutați la o altă unitate de învățământ
Revoltă la o școală din Baia Mare, deoarece zeci de părinți sunt nemulțumiți pentru că elevii vor fi mutați la o altă unitate de învățământ, în alt colț al orașului, cu doar câteva săptămâni înainte de începerea anului școlar.
Elevi mutați de la școală cu doar câteva săptămâni înainte de începerea anului școlar
Decizia este contestată de părinți. Aceștia sunt de părere că selecția s-ar fi făcut în mod discriminatoriu și fără să fie consultați înainte. De asemenea, au fost depuse mai multe plângeri la instituțiile competente. Acum, părinții așteaptă schimbarea deciziei.
De câteva zile, părinții au aflat, întâmplător, că peste 50 de elevi din clasa zero vor fi mutați la o altă unitate de învățământ, din cauza lipsei de învățători. Noua școală în care sunt repartizații copiii se află într-o zonă rău famată a orașului.
“Sunt 6 clase pregătitoare, această decizie legal ar fi trebuit luată până în 18 iunie la propunerea ISJ-ului și de către Consiliul Local și nu de către școală, pentru că eram în cele două etape de înscriere și părinții ar fi putut merge la o altă școală”, a comentat un părinte.
Școli aglomerate în Sibiu
La ora actuală, Colegiul „Octavian Goga” este cea mai aglomerată unitate de învățământ din municipiu. Potrivit datelor, aici vor învăța, în anul școlar 2021 – 2022, 1.962 de elevi. Cea mai aglomerată clasă are 33 de elevi.
Alte patru școli din Sibiu sunt în curs de aglomerare. Urmează ca din anul școlar care începe în septembrie să mute cursuri după-amiază, din cauza numărului mare de elevi. Până acum, toți elevii învățau de dimineață.
„Da, și noi ne confruntăm cu problema desfășurării orelor la ciclul gimnazial în schimbul al doilea. Anul acesta încă mai putem aduce clasele a VII-a și a VIII-a de dimineață, dar nu putem garanta acest lucru în anii școlari următori. Mansardarea clădirii și implicit, crearea unor săli de clasă suplimentare, a fost gândită acum câțiva ani pentru aproximativ 700 de elevi, păstrând cel puțin două laboratoare, de fizică și de informatică.
După mansardare, realitatea este alta: avem peste 900 de copii care frecventează cursurile școlii. Tendința este de menținere a acestei cifre, însă, după schimbarea legii în 2020, clasele au efective mai mici, astfel că suntem nevoiți să avem mai multe formațiuni de studiu”, spune prof. Ana Bersan, director al Școlii Gimnaziale „Regina Maria” din Sibiu.