Site-uri din România, clonate de Rusia. Aveți grijă pe ce dați click la aceste adrese!

de: Năstase Mirabela
25 02. 2022

Site-uri din România, clonate de Rusia. Aveți grijă pe ce dați click la aceste adrese! În această situație sunt două site-uri, iar Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a trimis o alertă prin care a anunţat că site-uri găzduite în Rusia au copiat identitatea unor site-uri româneşti.

Site-uri din România, clonate de Rusia

Sunt două site-uri din România, clonate de Rusia, iar acestea sunt news.ro şi capital.ro. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică spune că site-urile clonate „sunt implicate în tentative de fraudă şi dezinformare”. Exemple de astfel de site-uri: bitinitiators.com/profitsmall.com/feednewers.com.

Potrivit Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, „în cazurile prezentate, domeniile nici măcar nu au în adresă numele publicațiilor impersonate!”, se arată pe site-ul dnsc.ro.

Unul dintre fondatorii News.ro, Orlando Nicoară, a anunţat că site-ul agenţiei de presă a fost clonat.

„De mai bine de o lună ne chinuim să blocăm reclamele de pe Fb care copiază layoutul siteului si promoveaza „soluții” de îmbogățire rapidă. Și noi și doua bănci mari care operează în .ro și ale caror identități au fost folosite.

Dar, la fel ca în poveste, blocam una, apar alte trei. Pentru că Fb e un sat fără caini când vine vorba de reclame pe care iau bani. Nu stiam că cei care ne-au clonat sunt din Rusia. Același lucru l-am pățit, in trecut, și cu Profit.ro.

Nu stiu de ce ne-au ales și nu ne onoreaza alegerea lor. Am devenit cea mai mare agenție independenta de știri din Romania, ale cărei servicii sunt folosite de (aproape) toată presa care contează din .ro si vom ramane la fel: independenți, imparțiali, concentrați pe fapte și relevanța informației. Iar asta e meritul Danei, a lui Irinel si a restului de jurnaliști care furnizeaza zilnic câteva sute de știri.”, a scris Orlando Nicoară.

Ce recomandă Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică recomandă verificarea cu atenţie a detaliilor surselor de informare, precum numele de domeniu al site-ului. În cazul în care primești știri din surse necunoscute sau dubioase, verifică mereu link-ul înainte de accesare, preferabil cu o soluţie de securitate.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică mai recomandă să te asiguri că folosești un canal de comunicare oficial, atunci când citești ştiri din mediul online, pentru a te asigura că informaţia lecturată nu este o tentativă de dezinformare. De asemenea, nu ezita să notifici Directoratul dacă sesizezi şi alte astfel de iniţiative periculoase, ce au ca scop inducerea în eroare a utilizatorilor şi dezinformarea.