Siropul special cu care să ungi cozonacii. Devin aurii ca în reviste, iar gustul va fi unul aparte
Dacă vrei cozonaci ca în reviste, aurii și crocanți, află cu ce trebuie să îi ungi. Există un sirop special cu care se dau aceștia imediat după ce au fost scoși din cuptor. Care este ingredientul secret, ce le aduce un gust aparte.
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci
Se apropie Paștele și deja ne pregătim lista cu preparatele pe care le vom pune pe masă în ziua cea mare. Nelipsiți sunt cozonacii, vedetele acestei sărbători, pe care trebuie să îi gătim cu mare atenție dacă vrem să aibă un gust perfect.
Multe gospodine nu au curaj să pregătească singure acest desert, având în vedere că nu este deloc unul simplu și preferă să îl comande de la cofetărie sau să îl ia din magazine. Totuși, merită încercat dacă ai puțină îndemânare și vrei să mănânci ceva proaspăt și sănătos.
Este foarte important să ții cont de anumite aspecte importante înainte de a te apuca de gătit. Nu este suficient să urmezi întocmai rețeta pe care o ai, ci trebuie să știi la mai multe trucuri extrem de utile.
Un aspect foarte important este să te asiguri că toate ingredientele sunt la temperatura camerei înainte de a începe prepararea. În seara dinaintea preparării cozonacului, este recomandat să scoți ingredientele din frigider și să le așezi în bucătărie, unde temperatura este mai ridicată.
Este important ca temperatura din bucătărie să fie constantă, nu mai mare de 30 de grade Celsius, și să eviți curentul de aer produs de uși sau ferestre deschise. De asemenea, atunci când pregătești ingredientele lichide, cum ar fi laptele, uleiul sau untul, asigură-te că acestea sunt călduțe, nu fierbinți, pentru a evita riscul de a opări aluatul.
Și vasul în care vei frământa aluatul ar trebui să fie la temperatura camerei și curățat în prealabil cu apă fierbinte, apoi șters foarte bine pentru a fi complet uscat.
Cu ce se dă pe cozonaci
Există și câteva trucuri care pot îmbunătăți aspectul și aroma cozonacului. De exemplu, pentru a obține o culoare galbenă frumoasă a aluatului, poți adăuga sare în gălbenușurile de ou sau folosi ouă provenite de la găini hrănite cu porumb. De asemenea, adăugarea unei mici cantități de șofran în făină poate conferi aluatului o nuanță aurie și un gust subtil.
Pentru a obține cozonaci cu o crustă lucioasă și un aspect de-a dreptul special, este recomandat să îi ungeți imediat după coacere cu un sirop simplu, pregătit dintr-o lingură de miere de albine și două linguri de apă sau, alternativ, o lingură cu vârf de zahăr și două linguri de apă. Acest lucru va conferi cozonacilor un aspect splendid și îi va face să arate și mai apetisanți.
În ceea ce privește frământarea aluatului, este important să nu exagerezi. Deși poate părea tentant să petreci ore întregi frământând aluatul, în medie, 20 de minute sunt suficiente. Semnul că aluatul este pregătit corespunzător este când acesta se desprinde ușor de pe mâini, este elastic și prezintă bășici fine.
Pentru a pregăti tava pentru copt, ai două opțiuni: poți unge tava cu ulei sau poți acoperi fundul ei cu hârtie de copt, în cazul în care nu utilizezi o tavă cu strat antiaderent. Scopul este să pregătești tava, pentru a evita ca aceasta să se strice sau preparatul să se lipească.
Apoi, pune grilajul în partea de mijloc a cuptorului, care ar trebui să fie preîncălzit la temperatura optimă de coacere, în jur de 180°C. Așezând tava acolo, cozonacul va fi copt uniform, iar suprafața sa nu se va arde.
Pentru a verifica dacă este gata cozonacul, poți folosi o țepușă de lemn de frigărui sau o scobitoare. Introdu-le în mijlocul cozonacului și, dacă acestea ies curate, cozonacul este copt complet. După ce îi scoți din cuptor și din tavă, poți pune și zahăr praf, nuci sau stafide pe deasupra, după preferințe. Este recomandat să-l tai abia după ce s-a răcit complet.