Singurul sat rotund din România. Turiștii străini se bat pentru un loc de cazare în acest loc unic
România este o țară unică și foarte adorată de turiști. Poate că nu mulți știu, dar există un sat perfect rotund. În ultima perioadă a devenit o adevărată atracție, atât pentru turiști străini, cât și pentru cei români. Unde se află acesta?
Satul perfect rotund din România
La doar o oră distanță de Timișoara se găsește satul Charlottenburg, exact în inima Banatului. Are o formă circulară rar întâlnit, iar originea ei a transformat-o într-un adevărat magnet de turiști și monument al țării.
Charlottenburg mai este cunoscut și sub numele de Barița sau Șarlota. Micul sat are un diametru de 210 metri și este situat la doar 45 de kilometri de Timișoara, în apropiere de localitatea Remetea Mică.
Istoria satului Charlottenburg este una foarte interesantă. Cel care a decis ca acesta să fie rotund a fost contele Karl Ignaz Clary – Aldrigen care, în acea perioadă, a fost președintele administrației Banatului.
Forma sa rotundă este pentru a proteja moșiile de posibilele distrugeri pe care le puteau face animalele sălbatice. Satul Charlottenburg a fost întemeiat de 32 de familii care au imigrat în Banat din nordul Italiei și sudul Germaniei, potrivit editiadedimineata.ro.
Cele mai interesante obiective turistice din Charlottenburg sunt casele șvăbești, biserica romano-catolică și parcul de vânătoare din Șarlota. Cel din urmă a fost deschis cu un secol în urmă și este plin cu cerbi din Germania, Boemia și Austria.
Un alt motiv pentru care turiștii vin în acest sat sunt duzii seculari, care se regăsesc în centrul satului chiar și în prezent.
Satul din România unde poți ajunge doar cu scara
Un alt sat fascinant din România este Ineleț, unul dintre cele mai izolate sate în care poți ajunge doar dacă urci scările. Cătunul este situat în județul Caraș-Severin, în Munții Cernei, iar pentru a ajung la el trebuie să urci 100 de metri de scări din lemn.
Urcarea scărilor este partea cea mai grea, însă nu ai ajuns încă în Ineleț. Va trebuie să mergi aproximativ două ore prin pădure, desigur, pe jos, deoarece cu mașina nu ai cum să ajungi. Scările din lemn sunt vechi de zeci de ani, însă sunt extrem de rezistente.
Mai există o altă cale de acces către Ineleț, însă necesită trecerea printr-o pădure care se află la circa 25 de kilometri de Băile Herculane. Acest traseu durează peste 4 ore și nu este foarte circulat. Sătenii nu îl parcurg, deoarece este lung și prea greu pentru ei.