Singurul român care l-a enervat pe Diego Maradona. Ce s-a întâmplat: ”L-a aruncat în iarbă”

Singurul român care l-a enervat pe Diego Maradona. Ce s-a întâmplat: ”L-a aruncat în iarbă”
Iosif Rotariu, în duel cu Diego Maradona, la Cupa Mondială din 1990. Fostul jucător al Stelei l-a marcat excelent pe marele Maradona

Diego Maradona a murit la vârsta de 60 de ani. Fostul mare fotbalist sud-american a suferit un stop cardiac în timp ce se afla la locuința sa din orașul Tigre. Informația a fost oferită de jurnaliștii de la Ole și Clarin. În urmă cu doar două săptămâni, Diego Maradona a fost operat la cap. Medicii îi descoperiseră un hematom subdural, după ce inițial fusese internat pentru o posibilă depresie. Fusese operat de urgență și externat după câteva zile.

Unul dintre puținele meciuri în care Diego Maradona nu a reușit să impresioneze a fost chiar contra României. La Campionatul Mondial din Italia, în 1990. A fost 1-1, într-o partidă în care cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor a fost marcat excepțional. Iosif Rotariu a fost cel căruia fostul selecționer Emerich Ienei i-a dat misiunea imposibilă de a îl anihila pe Maradona. Fostul jucător al Stelei, altfel un excelent jucător și în plan ofensiv, s-a achitat perfect de misiune. Și l-a scos din sărite pe marele Maradona.

Iosif Rotariu l-a scos din sărite pe Diego Maradona, în partida România – Argentina, de la Campionatul Mondial din 1990

Partida s-a jucat pe 18 iunie 1990, la Napoli. Chiar pe stadionul Sao Paulo, acolo unde Maradona era un adevărat zeu. Argentina era campioană mondială, iar România ajunsese la mondial după o pauză de 20 de ani. Se juca în grupa B a competiției, iar sud-americanii porneau ca uriași favoriți. Iar Maradona își dorea să facă spectacol în fața fanilor care îl adulau. Dar nu a putut să facă mai nimic în fața unei apărări pe tot terenul făcute de Iosif Rotariu.

La cea mai bună fază a sa în acel meci, Maradona a reușit să dea o pasă decisivă pentru Monzon, care deschidea scorul. În minutul 62. Oricum, mult sub standardele celui mai bun fotbalist din toate timpurile. Mai mult, România reușea marea surpriză cu un gol egalizator marcat de Balint, în minutul 68.

Într-un interviu acordat pentru Adevărul, în 2011, Iosif Rotariu și-a amintit cum a fost confruntarea cu Maradona. Și cum a ajuns să fie desemnat de Ienei să facă marcaj la cel mai bun jucător al lumii. Starul argentinian a fost absolut furios din cauza marcajului foarte strâns pe care i l-a făcut jucătorul Stelei.

„La antrenamentul de seară, cel dinaintea meciului, discutam cu nea Imi şi cu Silviu Lung, care la vremea respectivă era căpitanul echipei, dar şi colegul meu de cameră. Antrenorul m-a întrebat dacă mă simt capabil să-l anihilez pe Maradona. N-am apucat să răspund. S-a băgat Silvică şi i-a zis: „Fratele meu? Cum să nu! E omul potrivit!”. Şi asta a fost, nu mai puteam să dau înapoi.

Dar în noaptea aceea, n-am închis un ochi. Mi-era frică să nu fiu scos vinovat dacă pierdem. Pe teren, mi-au dispărut emoţiile şi mi-am sacrificat tot jocul ofensiv ca să nu mişte. Şi n-a făcut-o. L-am cam enervat. Cu vreo zece secunde înainte de final, l-am lovit neintenţionat. Iar apoi, după ce a fluierat arbitrul, am vrut să fac schimb de tricouri cu el. Mi l-a luat şi l-a aruncat în iarbă. Dar nu m-am supărat. Am schimbat cu Batista”, a povestit Iosif Rotariu pentru sursa citată.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI