Singurul cuvânt din limba română care începe cu ‘tm’. Acum nu mai trebuie să te dai bătut la Fazan
Cei mai mulți își aduc aminte cu drag de jocul ‘Fazan’. Acesta era principala distracție în copilărie, alături de alte jocuri ale minții. Regulile erau simple: trebuie să găsești un cuvânt nou cu terminația ultimului ce era spus de un alt participant. Cuvântul folosit de jucători trebuia să îl închidă un alt adversar până în momentul în care rămânea un singur om în schemă. O dilemă uriașă venea din partea cuvintelor care se terminau cu ‘nt’ sau ‘tm’. Iată că s-a găsit soluția!
Cuvântul din limba română care începe cu ‘tm’: poți câștiga jocul copilăriei
„Fazan” este unul din cele mai populare jocuri din România. Regulile sunt simple, iar jucătorii trebuie să le respecte întocmai pentru că fiecare adversar este legat de ceea ce spune un alt coechipier. Mulți copii învață prin intermediul lui cuvinte noi care încep cu „ct” (ex: ctitor), sau „ps” (ex: psalm, psoriazis).
Puțini sunt cei care găsesc rapid soluția atunci când vine vorba despre lucruri care încep cu: „tm”, „pt”, „ft” sau „ea”. Iată că s-a găsit soluția și nu mai este nevoie să te dai bătut, iar în cele din urmă să adaugi câte o literă din denumirea jocului pentru fiecare eșec. Ajuns la întregul nume, participantul pierde și este eliminat.
De obicei, unul din adversarii tăi spune cuvântul „ritm” tocmai pentru a te elimina mai rapid. Combinația de final este „tm”, dar runda ta nu trebuie să se termine aici. Soluția este „Tmeza”, care este o intercalare a unui cuvânt între două elemente ale unui cuvânt compus sau ale unei unități frazeologice. Pluralul pentru el este „tmeze”.
Cele mai lungi cuvinte
Limba română are și particularități, deși s-ar trage din limba latină vorbită de romani. Există cel puțin 11 cuvinte pe care nu le vei putea traduce în alte limbi precum: „dor”, iar celelalte sunt „acasă”, „a dărui”, „nădejde”, „a se gudura”, „stingher”, „a se înfiripa”, „vrednic”, „mărțișor”, „a deretica” și cuvântul „doină”.
Mai mult decât atât, în limba română există câteva cuvinte extrem de lungi: „pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioz”, dar și cuvinte care conțin un număr mare de vocale: „AUTOÎNSĂMÂNŢĂRILE”, cu 17 litere și 8 vocale. a, ă, â, e, i, î, o, u. Alte cuvinte care conțin vocale, cinci la număr, sunt „ULTRAREVOLUŢIONAREI” și „SEMIAUTOPROPULSATEI” , acestea două având un total de 19 litere.
O altă caracteristică vine din dreptul cuvintelor care se pot citi de la dreapta la stânga și invers și au exact același sens. Acestea sunt cuvintele palindrom și există cel puțin 24 din categoria în cauză: tot, Ana, apa, ara, Ada, așa, ața, axa, Ene, coc, bob, rar, cojoc, potop, capac, rever, rotor, nun, târât, gog, ele, (a) anina, civic și elenofonele.