Singurul cuvânt din limba română care conţine toate vocalele. E destul de des folosit de români

de: Stan Nicu
27 09. 2023

În articolul de astăzi vă prezentăm o curiozitate simpatică din limba română. Astfel, vă vom face cunoștință cu singurul cuvânt din limba română care conţine toate vocalele. E destul de des folosit de români, dar nu vă vine acum în minte nicidecum.

Curiozitate a limbii române. Există un cuvânt care conține toate cele 8 vocale

Limba Română este într-adevăr o comoară lingvisică presărătă cu multe cuvinte complicate și reguli gramaticale care stârnesc fascinația tuturor.

Spre exemplu, puțini dintre vorbitorii de limbă română cunosc faptul că în vocabularul nostru există un cuvânt care conține toate cele opt vocale, a, ă, â, e, i, î, o, u. Cuvântul respectiv numără nu mai puțin de 17 litere.

Citește și: Cel mai lung cuvânt care conține o singură consoană

Când auzi de un cuvânt cu atâtea litere te gândești că este vorba de vreo denumire științifică sau un alt termen complicat. Ei bine, nici vorbă de așa ceva, este foarte simplu și foarte folosit.

Care este singurul cuvânt din limba română care conţine toate vocalele

Singurul cuvânt din limba română care are toate cele opt vocale este ”autoînsămânțările”. Acest cuvânt reprezintă forma declinată la nominativ-acuzativ plural a cuvântului ”autoînsămânțare”, care potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii române este definit ca ”Însămânțare naturală a plantelor, mai ales din flora spontană, prin scuturarea semințelor”.

Că tot veni vorba de curiozități ale limbii române, vă vom mai prezenta una. Astfel, o altă curiozitate a limbii române este reprezentată de cele mai lungi cuvinte din lexicul nostru care conțin cele 5 vocale principale repetate de două ori. Este vorba de ”ultrarevoluționarei” și ”semiautopropulsatei”.

Iar ”citomegalovirusurilor” și ”mucopolizaharidozelor” reprezintă cele mai lungi cuvinte formate în întregime din alternări de vocale şi de consoane.

Care este cel mai lung cuvânt din limba română

Însă, cel mai lung cuvânt din vocabularul limbii române este un termen medical, ”pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza”, ce definește o boală pulmonară cronică. Boala apare, în special, la muncitorii care muncesc în mine, după ce au inhalat pulbere de bioxid de siliciu. Cel mai lung cuvânt din limba română este compus din nu mai puțin de 44 de litere.

Citește și: Care este pluralul cuvântului penar

De asemenea, ”Elenofonele” este cel mai lung cuvânt palindrom, adică se citește la fel din ambele capete, din limba română, având 11 litere și semnificând „vorbitoarele de limbă elenă”.

Cele mai multe cuvinte formate numai din consoane sunt interjecții care conțin două sau trei litere precum hm, pst, șt…etc. Există însă în lexicul limbii române un cuvânt care este format din nu mai puțin de 6 consoane, respectiv ”schwyz”. Cuvântul reprezintă un canton din Elveția, dar și o rasă de taurine.