Singurul animal din lume care „întinereşte” pe zi ce trece. Poate trăi veşnic, e o minune a naturii
Nimănui nu-i place gândul de a îmbătrâni. În ciuda numeroaselor noastre eforturi umane de a scăpa sau de a întârzia procesul de îmbătrânire, acesta pare să fie o parte inevitabilă a vieții. Cu toate astea, specialiștii vorbesc despre singurul animal din lume care „întinereşte” pe zi ce trece. Citește mai departe și află care este acest animal care poate trăi veşnic, și care este o minune a naturii.
Care este singurul animal din lume care „întinereşte” pe zi ce trece
Deși este un desiderat al omenirii, regnul animal aduce în discuție o astfel de vietate, despre care oamenii de știință spun că, până în prezent, este singurul animal din lume care „întinereşte”, și pe zi ce trece este „biologic nemuritoare”. Pe lângă această vietate mai sunt și alte animale care trăiesc cel mai mult, iar broaștele țestoase nu intră într-un posibil top 10.
Concret, este vorba despre meduza Turritopsis dohrnii. Aceste animale mici și transparente se află în oceanele din întreaga lume și pot da timpul înapoi, revenind la o etapă anterioară a ciclului lor de viață.
Viața unei noi meduze începe cu un ou fertilizat, care se transformă într-un stadiu larvar numit planulă. După un înot rapid, planula se fixează pe o suprafață, unde se transformă într-un polip: o structură în formă de tub cu o gură la un capăt și un fel de picior la celălalt. Rămâne blocat pe loc pentru o perioadă de timp, dezvoltându-se într-o mică colonie de polipi care împart între ei tuburile de hrănire.
Meduza poate trăi veşnic și este o minune a naturii
În cele din urmă, în funcție de specia de meduză, unul dintre acești polipi va forma o excrescență numită mugure sau poate produce segmente separate, suprapuse, care se pot desprinde apoi de restul coloniei.
„Acest proces este responsabil pentru următoarele etape ale ciclului de viață al meduzelor: ephyra (o meduză mică) și meduza, care este stadiul adult complet format, capabil de reproducere sexuală.”, spun specialiștii biologi.
Pentru cele mai multe alte meduze, acest stadiu reprezintă sfârșitul liniei. Dar Turritopsis dohrnii, și, probabil, și alte specii de meduze, are un truc de petrecere frumos, și anume, atunci când se confruntă cu un anumit tip de stres de mediu, cum ar fi înfometarea sau rănirea, poate redeveni o mică pată de țesut, care apoi se transformă din nou în faza de polip imaturitate sexuală a vieții.
„Este ca un fluture care se transformă din nou în omidă sau ca o broască care redevine mormoloc.”, mai spun specialiștii.
Desigur, Turritopsis dohrnii nu este cu adevărat nemuritor. Ei pot fi în continuare consumați de prădători sau uciși prin alte mijloace. Cu toate acestea, capacitatea lor de a trece de la un stadiu de viață la altul ca răspuns la stres înseamnă că, teoretic, ar putea trăi veșnic.
Alte specii care pot trăi veșnic
Hidra seamănă puțin cu stadiul de polip al meduzelor, un corp tubular cu o gură cu inele tentaculare la un capăt și un picior adeziv la celălalt. Sunt animale foarte simple, care își petrec zilele stând în mare parte într-un singur loc în iazuri sau râuri de apă dulce și folosindu-și tentaculele înțepătoare pentru a prinde orice pradă care trece înotând pe lângă ele.
De asemenea, homarii nu suferă de senescență. Totuși, spre deosebire de Hidra, care se bazează pe anumite gene, longevitatea lor se datorează faptului că sunt capabili să își repare la nesfârșit ADN-ul. În mod normal, în timpul procesului de copiere a ADN-ului și de diviziune celulară, capetele protectoare de pe cromozomi, numite telomeri, devin încet-încet tot mai scurte, iar atunci când acestea sunt prea scurte, o celulă intră în senescență și nu mai poate continua să se dividă.
Natura este sepctaculoasă și oferă specii ciudate
Există multe alte animale care oferă o perspectivă tentantă asupra unei existențe fără vârstă,de exeemplu cel mai vechi animal necolonial cunoscut din lume, o scoică quahog numită Ming, care trăiește în ocean și este remarcabil de rezistentă la stres. Din păcate, conform specialiștilor, această specie a murit după 500 de ani, când cercetătorii au scos-o din ocean și au vrut să afle cât de bătrână este.
Dacă ne referim la regnul non-animal, putem aduce în discuție și pinii bristlecone incredibil de vechi care par să funcționeze la fel de bine ca și copacii mult mai tineri, sau o anumită colonie de plopi tremurători care este considerată a avea o vechime de aproximativ 80.000 de ani, și există o mulțime de alte specii neobișnuit de longevive care par să sfideze trecerea timpului.