Singurul animal căruia îi crește capul la loc, dacă rămâne fără el. De ce e cel mai ciudat de pe pământ
Ți-ai puteți imagina dacă ar exista un animal care nu ar avea sistem respirator sau circulator, nu ar avea ochi, ar fi hermafrodit, ar avea capacitatea de a regenera părți ale corpului pierdute și ar putea avea potențialul de a fi nemuritor? Ei bine, această ființă vie chiar există și se află printre noi.
Cea mai ciudată specie de pe pământ
Tenia Planarian sau viermii plați planari sunt o adevărată enigmă chiar și pentru oamenii de știință. Cu calități absolut uimitoare de regenerare, aceștia poartă titlul de ”nemuritori sub tăișul unui cuțit”.
Din punct de vedere istoric, ei au fost clasificați după ”ecotipul” lor sau unde au apărut, deoarece există specii care trăiesc pe uscat în ecosisteme terestre, ecosisteme de apă dulce sau în apele mărilor. Din acest motiv, nu se cunoaște cu exactitate câte specii există la nivel global.
Singurul animal din lume căruia i se regenerează capul
Planarul are cel mai simplu și în același timp cel mai complex sistem de organe imaginabil. Nu are prea multă ”inginerie” în corpul său mic, dar structura sa este atât de bine asamblată încât funcționează ca un ceas.
Și dacă asta nu ar fi fost de ajuns, este considerat animalul ”nemuritor”, deoarece este capabil să reînmulțească organele pe care le-a pierdut, fie din cauza unui prădător, fie din cauza nevoii sale de a se reproduce.
Alte trăsături deosebite
Fața sa are două trăsături care nu sunt foarte comune în lumea animală: are două mici pete pe ochi, pe care le folosește ca fotoreceptori pentru a putea vedea, iar cel mai curios lucru este că gura nu se află în locul așteptat, ci în mijlocul stomacului.
De fapt, aceasta este mai aproape de coadă decât de cap, ceea ce permite animalelor pe care le absoarbe ca hrană să ajungă la intestin din faringe datorită mișcării mușchilor săi. Digestia are loc în celulele din apropierea intestinului, de unde substanțele nutritive sunt distribuite în celelalte părți ale corpului.
Deși nu are un sistem respirator, celulele sale sunt capabile să absoarbă oxigenul și să elibereze dioxidul de carbon inutil prin același canal.
Citește și: Animalul unic din România care este cel mai mare din Europa. Are aproape 1.000 de kilograme
Cum se reproduc
În ceea ce privește sistemul lor de reproducere, toți planarii sunt hermafrodiți, ceea ce înseamnă că au atât organe sexuale masculine, cât și feminine. Dar, în mod curios, capacitatea lor de reproducere merge mult mai departe, deoarece se pot reproduce atât pe cale sexuală, cât și asexuată.
În cazul reproducerii sexuale, fiecare planar este capabil să dea și să primească material seminal, dar, spre deosebire de alte animale, ouăle rămân în interior, până când, câteva săptămâni mai târziu, înainte de eclozare, sunt expulzate sub formă de capsule.
Dar reproducerea asexuată este cea mai spectaculoasă, deoarece animalele își separă literalmente coada de restul corpului… iar motorul celular începe să regenereze părțile pierdute, astfel încât ele ”creează” de fapt două corpuri din același corp, cu aceleași caracteristici.
Dar planarul are, de asemenea, potențialul de a fi nemuritor. Aceste animale mici se regenerează la nesfârșit prin creșterea de noi mușchi, piele, intestine și chiar creier. Măsoară câțiva centimetri și se târăște pe pământ, dar este o adevărată bijuterie a evoluției animalelor.
Citește și: Care este singurul animal din lume care-și devorează partenerul. De ce îl mănâncă, de fapt