Singurii români exceptați de la carantina de Sărbători, la intrarea în România

Singurii români exceptați de la carantina de Sărbători, la intrarea în România
CNSU anunță noi reguli de intrare în țară pentru luna decembrie

Luna decembrie, ca în fiecare an, este luna în care tot mai mulți români se întorc acasă. Cum anul acesta condițiile sunt altele, CNSU a luat mai multe decizi. Majoritatea sunt cu privire la exceptarea măsurii de carantinare pentru o parte din cei care vor intra în România în aceste zile. Hotărârea a fost anunțată chiar astăzi de către CNSU.

CNSU anunță noi reguli de intrare în țară pentru luna decembrie

Sunt peste 9 milioane de români care locuiesc și lucrează peste hotare. Dintre aceștia, spun autoritățile, mai mult de un sfert revin în România, mai ales acum, în perioada sărbătorilor. Ținând cont de acest aspect, CNSU a emis astăzi Hotărârea 115, care vine să modifice decizia HCNSU 111/2021 privind regulilor de aplicare a măsurii de carantinare asupra persoanelor care sosesc în România din statele terțe, valabile în perioada 10.12.2021 – 08.01.2022.

Așa se face că românii care vin cu intenția de a sărbătorii Crăciunul și Revelionul nu vor fi exceptați de la carantinare, în cazul în care sunt depistați pozitiv de către inspectorii DSP la punctele vamale de intrare în țară. Măsura de carantinare este valabilă pe toată perioada menționată în HCNSU 111/2021.

Excepțiile de la carantinare pentru sărbătorile de iarnă

Pe de altă parte, având în vedere că în această perioadă vor intra în țară mai multe importuri de marfă, CNSU a decis prin aceeași hotărâre emisă astăzi, exceptarea măsurii de carantinare pentru șoferii de camioane mai mari de 2,4 Tone și Tir-urile care transportă marfă dinspre terțe state spre România. Excepții de la carantinare vor fi și pentru șoferii care asigură transportul de persoane spre România, dar numai cu condiția dovezii vaccinării sau a trecerii prin boală.

„Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă (CNSU) a aprobat Hotărârea numărul 115. Principalele prevederi sunt modificarea HCNSU 111/2021 privind regulilor de aplicare a măsurii de carantinare asupra persoanelor care sosesc în România din statele terțe, valabile în perioada 10.12.2021 – 08.01.2022, în sensul exceptării de la măsura de carantinare a conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă”, anunță CNSU.

CNSU anunță noua listă cu statele în zona roșie

Prin aceeași decizie, CNSU a anunțat și modificarea listelor cu statele aflate în zona roșie, ca urmare a creșterii numărului de noi cazuri, mai ales cele cu varianta Omciron, după cum urmează:

Zona roșie: Spania, Italia, Suedia, Dominica, Maldive;

Zona galbenă: Bolivia, Coreea de Sud, Insulele Virgine Britanice.

Marea Britanie a rămas inclusă și la această dată în lista statelor aflate în zona roșie, cu o incidență cumulată de 9.1 la mia de locuitori. (vezi galeria)