Singurele animale care nu dorm niciodată. Ce au observat oamenii de știință
Ar putea părea greu de crezut, însă există de fapt unele animale care necesită somn în același mod în care o fac oamenii. Care sunt singurele animale care nu dorm niciodată? Unele animale, precum koala și lenesul, își petrec aproape tot timpul în lumea viselor. Dar alte animale par că nu au deloc nevoie de această odihnă pe care altele o prețuiesc atât de mult.
Singurele animale care nu dorm niciodată
Delfinii
Acest mamifer maritim vesel nu are nevoie să doarmă… pentru o perioadă de timp. Delfinii nou-născuți (Tursiops truncates) nu dorm în primele luni ale vieții lor. Motivul este simplu: trebuie să iasă la suprafață pentru aer la fiecare 3 până la 30 de secunde. Încercarea de a adormi între acele perioade ar transforma termenul de „siestă” într-un concept cu totul nou.
Citește și: Animalul care doarme peste 20 de ore pe zi. E prea leneș să și mănânce
În timpul acestei perioade prelungite de veghe, mamele lor rămân și ele în alertă pentru a-și ghida și supraveghea cu atenție puii prețioși. Același protocol a fost observat și în cazul balenelor ucigașe (Orcinus orca).
Mustele de fructe
Aceste dăunătoare enervante sunt de obicei luate în considerare doar în timpul verii, când se adună pe blaturile din bucătărie și atacă neîntrerupt orice fructe și legume proaspete ar fi fost lăsate afară.
Cu toate acestea, în ciuda faptului că majoritatea oamenilor cred că musculițele de fructe sunt creaturi neimportante și mizerabile, ele împărtășesc și ele aceeași abilitate de a amâna nevoia de somn.
Meduzele
De când meduzele au putut fi studiate de către știința modernă, a existat o dezbatere acerbă între experți cu privire la faptul dacă acestea au sau nu capacitatea de a dormi, în primul rând. S-a presupus mult timp că diferitele specii de meduze nu sunt capabile să doarmă deoarece aceste animale nu au un creier centralizat.
Până când studiile recente au demonstrat contrariul, s-a crezut că animalele fără un sistem nervos centralizat, cum ar fi meduzele (precum Chrysaora fuscescens), fie nu au nevoie de somn, fie nu sunt capabile să doarmă.
Cu toate acestea, s-a arătat că meduzele intră într-o stare „similară cu somnul” în timpul nopții.
Broaștele taur
Un experiment părea să arate că broaștele taur (Lithobates catesbeianus) nu dorm deoarece reacționau la stimuli într-un mod similar în toate momentele. Cu toate acestea, această idee a fost respinsă și înlocuită de ideea că ele prind momente intermitente de odihnă, deși niciodată nu cad într-un somn complet, lipsit de atenție. Orice ar fi, aceste observații acoperă doar luniile lor active. Broaștele taur se odihnesc temeinic în timpul sezonului lor de hibernare.
Chiar dacă definiția somnului variază considerabil în întreaga lume animală, pare că somnul este o necesitate universală.
Citește și: Care este cel mai inteligent animal din lume. A reuşit să întreacă chiar şi omul la un test de istețime
Poate nu este aceeași stare de vis cu care suntem obișnuiți, și poate nu se întâmplă conform unui program regulat, dar toate animalele au stabilit modele creative pentru a-și reîncărca bateriile.