Singurele 6 produse pe care România le poate produce intern. Restul importăm la greu
Potrivit datelor furnizate de către cei de la Eurostat, România ocupă locul 5 în topul țărilor din Europa după suprafața utilizată în agricultură, cu cifre uimitoare de 13,5 milioane de hectare. Cu toate acestea, țara noastră produce intern suficient cât să satisfacă cererile de consum ale românilor, numai în cazul a șase produse agroalimentare.
Cele 6 categorii de alimente în care România produce mai mult decât consumă
România „muncește” o suprafață de 13,5 milioane de hectare în agricultură, clasându-se pe locul 5 în topul statelor din Europa.
Cu toate acestea, producția internă acoperă cerințele de consum ale locuitorilor doar în cazul a șase produse agroalimentare, conform unui studiu al Institutului Național de Statistică. Printre acestea se numără:
- cereale (grad de autosuficiență de 155,6%),
- grâu și secară, (grad de autosuficiență de 165,2%),
- porumb (grad de autosuficiență de 151,2%),
- alte cereale (grad de autosuficiență de 162%),
- varză (grad de autosuficiență de 100,5%)
- carne de oaie și capră (grad de autosuficiență de 112,2%).
Potrivit datelor INS, statisticile arată faptul că țara noastră produce numai 55,3% din necesarul de consum de carne de porc, în condițiile în care în România există focare de pestă porcină africană, încă din anul 2017.
În 2015, producția acoperea peste 70% din necesarul de consum de 31,3 kg pe cap de locuitor, în medie, pe an. În 2020, în România s-au consumat în medie 37,3 kg de carne și preparate din carne românească de porc pe cap de locuitor, dar creșterea cu 19% a consumului nu justifică în totalitatea scăderea cu 14,7 puncte a gradului de aprovizionare, scriu cei de la economica.net.
90,4% consum de carne de pui pentru români
În anul 2020, gradul de autosuficiență privind consumul de carne în România era în proporție de 72,1% față de 79%, cifrele înregistrare în 2015.
În acest context, necesarul de consum de carne de pui este acoperit în porporție de 90,4%, în timp ce 82,9% dintre români sunt mulțumiți de necesarul de carne de bovine. La carnea de oaie suntem excedentari.
Pe de altă parte, România nu stă grozav la capitolul producției de zahăr și produse din zahăr. Statisticile de la INS arată că, în 2020, statul român a acoperit doar 34,9% din necesarul de consum din producția locală, față de 2015, unde producția a fost de 100,6%. Consumul a rămas același, de 25 de kilograme pe cap de locuitor.
În România au mai rămas două unități de producție, fabricile Agrana de la Roman și Buzău. Aceasta după ce grupul francez Tereos a anunțat că va închide unitatea pe care o operează la Luduș.