Carnea românească de porc dispare din magazine?! Anunțul care îi sperie pe români

Carnea românească de porc dispare din magazine?! Anunțul care îi sperie pe români
Carnea românească de porc dispare din magazine?!

Dispare carnea românească de porc din magazine? Anunțul făcut de Forţa Fermierilor trage un semnal de alarmă, în situația în care producătorii de carne de porc și de pasăre spun că se află în pragul falimentului. Românii sunt în pericolul de a nu mai găsi deloc carne românească în galantare.

Carnea românească de porc dispare din magazine?!

Astfel, Asociația Forța Fermierilor trage un semnal de alarmă în ce privește impactul pe care creșterile imense de tarife operate de distribuitorii de gaze naturale și de energie electrică le au asupra sectorului agroalimentar din țara noastră.

„Asociaţia Forţa Fermierilor trage un semnal de alarmă cu privire la impactul pe care creşterile imense de tarife, operate de distribuitorii de gaze naturale şi de energie electrică, le au asupra sectorului agroalimentar din România. Membrii Departamentului de Zootehnie din cadrul Asociaţiei Forţa Fermierilor, aparţinând sectorului de creştere porc şi pasăre, sunt revoltaţi de notificările de majorări de tarife la gaze şi curent, pe care încep să le primească.

În numeroase cazuri, costul cu gazele naturale şi electricitatea, pentru luna ianuarie 2022, se preconizează a fi de 6-7 ori mai mare decât în cazul lunii decembrie 2021, la un consum similar”, a aratat asociaţia.

Ce spune „Asociaţia Forţa Fermierilor”

În procesul de producție, gazele naturale sunt esențiale pentru unitățile din zootehnie, întrucât este necesară ventilarea spațiului și menținerea unei temperaturi constante pentru purcei și pui.

„Situaţia a ajuns inadmisibilă. Chiar vrem să nu mai avem zootehnie în România? Să aducem toată mâncarea de afară? Cu o creştere de costuri de 6-7 ori la electricitate şi gaze, producătorii din zootehnie vor intra în faliment în şase luni. Vom avea diminuări de producţie chiar din februarie, când vor începe să vină la plată facturile majorate din ianuarie.

Va fi un dezastru. Serios, chiar nu se gândeşte nimeni cum îşi poate continua activitatea un sector esenţial pentru securitatea alimentară a României cu creşteri de costuri pe o zonă esenţială de 6-7 ori?

Solicităm Guvernului României să vină cu soluţii pentru a mai putea vorbi de supravieţuirea sectorului de porc şi pasăre în România. Iar companiilor de utilităţi, care efectiv îşi bat joc de antreprenorii români din zootehnie şi industria alimentară, le transmit doar atât: Să vă fie ruşine pentru inconştienţa de a pune în pericol producţia de carne în România!

Sunteţi nişte asasini economici, asta sunteţi! Nu există nicio justificare economică pentru majorarea de tarif pentru un produs sau serviciu furnizat de 6-7 ori de la o lună la alta. Pur şi simplu nu există, mai lăsaţi-ne cu abureala!”, a declarat Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor.

Doar 25% din consumul de carne de porc proaspătă provine din producţia internă

În plus, membrii Departamentului de Zootehnie din cadrul Asociației Forța Fermierilor au apreciat că, în acest moment, numai 25% din consumul de carne de porc proaspătă mai provine din producţia internă.

„Cu aceste majorări de preţ, în şase luni vom ajunge la 100% consum de carne de porc din afara ţării, am fi singurul stat din UE care nu îşi asigură nici măcar un kilogram de carne din producţia internă. În sectorul pasăre, situaţia este diferită, dar la fel de dramatică. Aici aveam singura zonă de producţie unde România îşi acoperea din producţia internă peste 90% din consum. În jumătate de an, această performanţă va fi istorie”, a mai indicat asociaţia.

Dacă nu se vor găsi soluții pentru ca acești producători români să plătească facturi rezonabile pentru consumul de gaz și de energie electrică, esențial în unitățile de producție, anul acesta se va asista la un deficit al balanței comerciale cu produse agroalimentare de minimum 3 miliarde de euro, față de 2 miliarde de euro cât se preconizează pentru 2021, a mai precizat asociația.