Singura comună din România cu zero cazuri de covid de la începutul pandemiei. Cum a fost posibil

de: Ana Chivu
07 10. 2021

Care este singura comună din România care nu are niciun caz de infectare cu COVID-19? Aceasta nu a avut niciun localnic testat pozitiv încă de la începutul pandemiei. Cum a fost posibil acest luru?

Comuna din România cu niciun bolnav de COVID-19 încă de la începutul crizei sanitare

O singură comună din România nu a avut niciun localnic infectat cu coronavirus încă de la începutul pandemiei și până în prezent. Concret, este vorba despre Brebu Nou, Caraș-Severin. Aici sunt doar 100 de locuitori, dar uneori trec pe aici cei care se duc la festivalul de jazz de la Gărâna.

În lunile de când România este altfel, boala a ajuns în toate colțurile țării, dar mai puțin la Brebu Nou. În cele 20 de luni care au trecut nu s-a raportat nici măcar un caz printre cei 100 de locuitori. Chiar și acum localnicii trăiesc din afară scenariul negru în care se zbate toată lumea, neatinși fiind de virus. Secretul a fost distanțarea naturală, a explicat un oficial.

  • „Ne-am luat mereu măsuri de siguranță, iar la noi distanțarea e naturală”,conform viceprimarului localității, Zlatomir Maletici, arată libertatea.ro.

„Lumea a încercat să scape de restricțiile de la oraș și s-a retras aici”

Cel din urmă a spus că în sat sunt aproximativ 100 de locuitori permanenți, unii dintre ei pemi, iar în rest funcționează ca sat de vacanță pentru cei 300-400 de oameni care trec pe aici.

„Încă din timpul stării de urgență, lumea a încercat să scape de restricțiile de la oraș și s-a retras aici. Majoritatea lucrau online. Am avut și din București. Singurul suspect pe la noi a fost primarul, anul trecut. Știți cum e, primarul trebuie să fie capul.

A stat două săptămâni în izolare și toate cele. Din fericire, a ieșit negativ. Există și oameni vaccinați. Nu știm exact numărul, dar la primărie majoritatea sunt vaccinați. Eu am o problemă medicală și am rămas ultimul, dar mă voi vaccina dacă îmi dă voie medicul”, povestește
vicele.

Pandemia în România prin ochii medicilor

„Și suntem foarte supărați pe toată populația care nu este vaccinată. Între cei care sunt la noi cazuri grave, 90% nu sunt vaccinați. Ce să mai vorbim cu ei acum? Acum abia îi ajutăm să respire. Abia reușim, cu mască de oxigen. Nu este momentul acum să îi întrebăm de ce nu s-au vaccinat.

Dar să știți că încă mai sunt și dintre cei care ne spun în continuare că vaccinul face rău. Eu nu știu ce poate fi mai rău decât situația în care sunt acum. Avem nevoie de mai mult oxigen, dar și de capacități, pentru că niciun spital nu este făcut să aibă capacități atât de mari de oxigen”
(Sursa: dw.com)