Simulări BAC 2021. Subiectele la Matematică și Istorie, analizate de profesori: ”Sigur pică”

de: Ana Chivu
23 03. 2021

Emoții mari pentru elevii claselor a XII-a! Examenul maturității se apropie cu pași repezi în cel mai încercat an. Subiectele la Matematică și Istorie au fost analizate recent de profesori. Ce au spus dascălii?

Simulări BAC 2021: părerea profesorilor despre cerințele de la Matematică și Istorie

Elevii claselor a XII-a și a XIII-a au susținut în cursul zilei de marți proba obligatorie a profilului – Matematică și Istorie din cadrul simulărilor pentru examenul de Bacalaureat. Profesorii au subliniat faptul că subiectele au fost extrase exclusiv din materia pe care elevii au parcurs-o doar în online.

Deși liceenii se așteptau la subiecte mai simple din cauza contextului care a părut o vreme bună că a depășit sistemul din România, lucrurile nu au fost deloc așa. Simularea a cuprins materia parcursă aproape exclusiv în mediul online.

„Ministerul Educaţiei a scos trei teste de antrenament la Istorie, iar două dintre ele conţin greşeli. Din fericire, subiectul de la simulare este corect formulat”, punctează profesorul de Istorie.

Inițial s-au strecurat câteva greșeli de formulare în testele de antrenament, a subliniat Corneliu Riegler, profesor de istorie la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” din Bucureşti, dar problema s-a remediat până ca fișele să ajungă în fața elevilor.

Problemele uriașe din manualele liceenilor

Primul subiect a abordat sistemele totalitare, iar al doilea istoria medievală. La subiectul al treilea li s-a cerut copiilor să scrie un eseu de două pagini referitor la constituirea statului român modern, din materia studiată în clasa a XII-a.

”Pentru că, este de neînţeles, de ce anul acesta, Ministerul Educaţiei le-a dat copiilor atât la simulare, cât şi în programa de Bac aproape toată materia, la fel ca înainte de pandemie. Ca şi când ar fi fost la cursuri faţă în faţă”, mai spune profesorul.

Problema: programa nu a fost adaptată la situația reală

Discriminarea vine în rândul elevilor care au terminat anul trecut din materia cărora li s-au scos patru capitole și jumătate, dar și la Limba și literatura română unde s-au scos nu mai puțin de 11 teme. Profesorul estimează totuși că factorii indică deja că vor fi foarte mulți elevi picați la BAC tocmai din cauza neadaptării programei de examen la situația reală.

”Subliniez: în niciun caz nu puteau. În primul rând, manualele de Istorie sunt atât de prost făcute încât cu cartea deschisă la Bac, poţi să pici examenul. De exemplu, marile domnii ale domnitorilor – perioada cea mai glorioasă a istoriei noastre – sunt prezentate în câteva rânduri în manuale. Şi elevilor li se cere la Bac să fie capabili să prezinte un număr de bătălii, de tratate din perioada domnitorilor. Dar ele nu sunt prezentate în manuale, nu sunt nici măcar menţionate. Adică li se cere ceva ce nici măcar nu e scris în manual”
Corneliu Riegler, profesor de istorie la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” din Capitală