Simona Halep scrie istorie în tenis. E singura jucătoare care face așa ceva, pe teren

de: Ștefan R. Apostol
01 03. 2021

Cea mai bună jucătoare româncă de tenis a momentului, Simona Halep, este spectaculoasă. Este spectaculoasă, nu numai ca performanță, ci și ca adaptare rapidă în teren, în momente critice. Există o analiză a jocului, nu numai a Simonei, care o scoate în evidență și prin aceste calități. Nu degeaba românca se află în Top 10 WTA.

Simona Halep, un sportiv cu adaptabilitate excepțională

De-a lungul anilor, de când a intrat în tenisul profesionist, Simona a demonstrat valoarea și calitatea jocului ei de fiecare dată. Multă lume s-a întrebat de unde vine acest randament spectaculos și rezultatele obținute. În urma unor analize făcute de specialiști, s-a demonstrat științific care este secretul jocului sportivei noastre. O să vi se pară ciudat, dar secretul Simonei stă în capacitatea ei de a se adapta rapid pe terenul de joc, în fața adversarei.

Ceea ce a constatat studiul științific pe marginea jocului Simonei nu se vede clar pe micul ecran, sau chiar din gradenele terenului. Analiza spune că Simona are caăpacitatea de adaptabilitate și revenire în joc. Mai ales când vine vorba de retur (de a trimite mingea cu viteză în terenul adversarei).

Simona are capacitatea de a anticipa jocul

Toate celelalte 9 jucătoare analizate sunt previzibile când vine vorba de poziționarea lor pentru retur. Poziția clasică este pe linia de fund a terenului și lovirea mingii cât mai tare posibil. Dar, aici intervine diferența între Simona, singura de altfel care poate face asta, și restul. Simona își poate schimba poziția corpului aproape instant, înainte de a pimi mingea. Poziția ei nu este doar pe linia de fund. Atacă, prin retur, chiar venind spre mijlocul terenului.

Cu toate astea, cineva s-ar putea întreba, cum a pierdut ultimul meci în fața Serenei Williams? Diferențele dintre cele două sunt evidente. Plecând de la statură, experiență și putere de lovire a mingii. Într-adevăr Serena este puțin mai greoaie acum, dar viteza de reacție și puterea de lovire a mingii o face o rivală greu de dovedit.

Deși eliminată de la Open-ul australian și retrasă de la Dubai, Simona rămâne o jucătoare redutabilă și excepțională. Acum este ocupanta locului trei WTA, în fața sa fiind Naomi OSaka, pe doi, și Ashleigh Barty pe unu. Japoneza Osaka a urcat pe locul doi, după ce a câștigat primul turneu de Grand Slam al anului 2021, la Australian Open, cu 6-4, 6-3, în fața americancei Jennifer Brady. Rămâne să vedem ce va face de-acum în colo Simona și dacă își va recupera statutul de No.1 mondial.