Simona Halep primește vești proaste de la un reputat specialist român cu câteva zile înaintea procesului de la Sport Resolutions. „Regimul sancţiunii este de patru ani cu suspendare”
Simona Halep are mari emoții! Audierea din fața judecătorilor de la tribunalul Sport Resolutions, din Londra, în dosarul în care este acuzată de dopaj cu Roxadustat, va avea loc la finalul acestei luni. Jucătoarea de tenis a primit vești proaste din România cu câteva zile înaintea acestui proces. Directorul general al Agenţiei Naţionale Antidoping din România i-a „dărâmat” apărarea și a dezvăluit într-un interviu exclusiv acordat playtech.ro cât de mare va fi suspendarea, dacă instanța va decide că este vinovată.
Directorul general al Agenţiei Naţionale Antidoping, interviu exclusiv în playtech.ro, înaintea procesului în care Simona Halep este acuzată de dopaj
Simona Halep va afla curând verdictul în dosarul în care este acuzată de dopaj. Tatăl ei a dezvăluit că procesul de la Londra va începe la finalul acestei luni, după ce judecătorii Sport Resolutions au fost de acord să analizeze probele oferite de avocații apărării. Jucătoarea pare convinsă că va avea parte de un verdict care să-i permită să joace la Roland Garros, competiție care se va desfășura în perioada 28 mai – 11 iunie, și a început deja pregătirile în Franța. Și Ion Țiriac este convins că suspendarea provizoriu va înceta din luna mai, după mai bine de șapte luni de penitență.
Directorul general al Agenţiei Naţionale Antidoping nu împărtășește acest aer optimist. Gabriela Andreiaşu a acordat un interviu pentru playtech.ro în care a vorbit despre această situație. „Vorbim de o substanţă nespecifică, iar regimul sancţiunii, pentru aşa ceva, e de patru ani de suspendare”, a declarat oficialul, în exclusivitate pentru playtech.ro.
În ultima perioadă au apărut în spațiul public mai multe detalii despre strategia pe care o vor adopta avocații jucătoarei din România. Simona Halep a angajat o agenție de farmacologie și toxicologie renumită, iar în urma investigației s-ar fi descoperit că suplimentele nutritive au fost contaminate accidental în timpul procesului de producție. Există informații că s-ar fi identificat lotul cu probleme și chiar persoana care este responsabilă de această greșeală.
„Nu am întâlnit cazuri şi nici la nivel mondial, din câte am mai discutat cu colegii, nu am întâlnit cazuri de contaminare a produselor cu acest medicament, cu această substanţă, roxadustat”, a mai declarat Gabriela Andreiaşu.
Associated Press a dezvăluit, în luna februarie a acestui an, povestea unui jucător brazilian care a fost suspendat pe o perioadă de 12 luni, după ce a susținut, la fel ca Simona Halep, că suplimentele lui nutritive au fost contaminate. În corpul sportivului s-a găsit SARM S-22, o substanță care aparține clasei de steroizi sintetici și care este interzisă de Agenția Mondială Antidoping (WADA). Agenția a spus că jucătorul nu s-a dopat intenționat, iar sportivul a recunoscut că își asumă o anumită responsabilitate. Această atitudine l-a ajutat să nu fie suspendat pe o perioadă foarte mare, iar din luna iunie se poate întoarce pe terenul de tenis.
Cum acționează Roxadustat și de ce este pe lista interzisă de WADA
Directorul general al Agenţiei Naţionale Antidoping a explicat și care sunt caracteristicile Roxadustat și de ce se află pe lista substanțelor interzise.
„Este o secţiune care face referire la agenţi ce favorizează intoxia, adică scade nivelul de oxigen în organism, ceea ce înseamnă şi forţarea organismului să producă mai multe celule roşii.
Aceste celule roşii duc la o absorbţie mai mare a moleculelor de oxigen şi ca atare apare o rezistenţă mai mare la efort. Substanţa aceasta e una care modifică şi parametrii hematologici ai organismului şi are efect în creşterea performanţei sportive”, a mai declarat Gabriela Andreiaşu.
Simona Halep a fost suspendată provizoriu în luna octombrie a anului 2022, dar ultimul meci oficial l-a jucat la finalul lunii august la US Open. Jucătoarea din România se afla atunci pe locul 7 WTA și a început această săptămână pe poziția cu numărul 26.
Citește aici interviul integral din playtech.ro cu Gabriela Andreiaşu