Simona Halep, „demolată” de Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului. De ce întârzie procesul jucătoarei din România
Simona Halep a primit un răspuns dur din partea Agenției Internaționale pentru Integritatea Tenisului (ITIA), după ce jucătoarea din România a acordat un interviu în care s-a plâns că dosarul ei, în care este acuzată de dopaj, nu a fost încă judecat. Oficialii i-au amintit care este procedura și au transmis că audierea va avea loc, după ce va prezenta dovezi solide.
Simona Halep a primit un răspuns ferm de la Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA)
Simona Halep a acordat acum aproape două săptămâni un interviu fulminant în care a transmis că nu înțelege de ce nu a fost judecată, în dosarul în care este acuzată de dopaj cu Roxadustat, deși a cerut o procedură de urgență.
Sportiva din România este suspendată provizoriu din data de 7 octombrie 2022 și susține că suplimentele nutritive pe care le-a folosit, dintr-un anumit lot, au fost contaminate accidental, în timpul procesului de producție. Anchetatorii angajați de jucătoarea de tenis ar fi descoperit unde a avut loc greșeala și ar fi furnizat dovezi în acest sens. Cu toate acestea cazul nu a fost încă judecat.
„Din momentul în care ambele părți sunt convinse că au dovezile de care au nevoie, este convocat un tribunal independent. ITIA folosește organismul independent de arbitraj sportiv Sport Resolutions pentru a-și desfășura audierile, iar comisia este de obicei alcătuită din până la trei experți juridici, fără legături cu niciuna dintre părți.
O audiere poate avea loc de la distanță sau în persoană și are loc de obicei pe parcursul unei zile – deși poate fi mai lungă dacă este un caz deosebit de complicat sau disputat”, a precizat ITIA.
Cât poate dura procesul în care este implicată Simona Halep
În acest moment se știe că acest caz va ajunge în fața tribunalului Sport Resolutions pe 28 mai 2023, dar nu există încă o comunicare oficială legată de această dată. Până acum au mai fost stabilite alte două zile de audiere, dar de fiecare dată lucrurile au fost amânate. ITIA a precizat că procesul mai poate dura încă un an, după ce va avea loc prima înfățișare.
„Odată ce comisia a stabilit verdictul, ITIA va publica decizia pe site-ul său și printr-un comunicat de presă. Oricare parte poate contesta decizia completului independent de audiere al Sport Resolutions la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne.
TAS va efectua o altă audiere pentru a analiza din nou probele și pentru a stabili dacă verdictul de la prima instanță trebuie menținut sau anulat. Procesul de la TAS, din momentul în care un jucător sau ITIA face apel și până la primirea deciziei, poate dura mai mult de 12 luni”, a completat ITIA.
Simona Halep a jucat ultima partidă în luna august a anului 2022, la US Open. La finalul meciului, pe care l-a pierdut în primul tur ,a fost testată, iar în corpul ei s-a găsit Roxadustat. În ultimele șase luni s-a testat de zece ori și de fiecare dată rezultatul a fost în regulă.
În momentul în care a fost suspendată, jucătoarea din România se afla pe locul 9 WTA, iar săptămâna aceasta a început-o pe poziția cu numărul 30.