Sfinții Mihail și Gavril. Tradiții și obiceiuri vechi de sute de ani

Tradiții și obiceiuri de Mihail și Gavril

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt prăznuiți în fiecare an pe 8 noiembrie. În aceeași zi, credincioşii ortodocşi sărbătoresc toţi îngerii, consideraţi în tradiţia populară păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte, numele sărbătorii fiind “Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril”. În jurul acestei sărbători atât de importantă în calendarul ortodox există o listă lungă de tradiții și superstiții, multe dintre ele păstrate și respectate de sute de ani. În rândurile de mai jos,  veți găsi câteva dintre cele mai cunoscute dintre acestea.

Tradiții și obiceiuri de Mihail și Gavril

În calendarul popular, soborul Sfinților Mihail și Gavril se serbează trei zile, în 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi se numește “capul Arhanghelului”, a doua zi , “mijlocul Arhanghelului”, iar a treia zi, “coada Arhanghelului”.

Potrivit credinței ortodoxe, cei doi Arhangheli purtători de sabie ca simbol al biruinței sunt conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor în drumul lor spre Rai. Vă reamintim că Sfântul Arhanghel Gavriil (Gabriel) a fost cel care i-a vestit Fecioarei Maria zămislirea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Astfel, el este asociat revelaţiei divine, dar şi milosteniei şi îndurării. El este arhanghelul – mesager, cel prin intermediul căruia divinitatea transmite veşti şi mesaje omenirii, dar şi cel care patronează Paradisul. El transmite oamenilor, prin graţia divină, inspiraţie, intuiţie şi harul clarviziunii. În ebraică, Gavriil înseamnă: “Omul lui Dumnezeu”.

Arhanghelul Mihail este protectorul călugărilor

Sfântul Mihail este protectorul direct al călugărilor, al armatelor creştine, al voievozilor, care purtau cu ei pe câmpul de luptă icoana Marelui Arhanghel. Supranumit și Aparatorul Credintei, Sfântul Arhanghel Mihail este cel mai invocat în slujbele bisericești pentru a păzi de război, dar și pentru a obține biruința în cazul unei lupte. Semnificatia numelui Mihail este: “Acela care este ca Dumnezeu”.

Din strămoși s-a stransmis și, totodată s-a păstrat în folclorul românesc, că Arhanghelii Mihail și Gavriil sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până în ultima lor zi petrecută pe această lume. Mai mult, ei sunt asistenți la Judecata de Apoi, ard păcatele lumești și purifică conștiințele oamenilor. Arhanghelul Mihail păzește la căpătâiul omului muribund și îi apăra sufletul ca să nu i-l fure Satana.

Pictură cu sfinții Mihail și Gavril.
Tradiții vechi de sute de ani legate de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril.

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil – o sărbătoare plină de obiceiuri și superstiții

  • Fiind marcată cu cruce roşie această sărbătoare în calendarul creștin ortodox, românii nu au voie să coasă, să spele haine sau să muncească pământul, pentru că, potrivit tradiției, vor atrage tot necazul asupra lor. În cărțile vechi se regăsește faptul că de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, în satele de odinioară nu se lucra deloc.
  • Se spune că cel care lucrează în această zi, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, se va chinui în ceasul morții până la ieșirea sufletului.
  • În ziua în care sunt prăznuiți cei doi Arhangheli are loc o slujbă religioasă, iar după ceremonie se citesc rugăciuni de dezlegare pentru cei prezenţi.
  • În biserici, fiecare creştin aprinde câte o lumânare ca să aibă asigurată lumina de veci, călăuzitoare pe lumea cealaltă. Lumânările care se aprind la biserică în ziua de 8 noiembrie sunt considerate a fi adevărate talismane pentru cei care au trecut în lumea umbrelor şi a tăcerii. Aceste lumânări “ţin de lumină” în lumea de dincolo. Se aprind însă lumânări şi pentru cei vii, pentru sănătate, pentru a fi feriţi de rele şi năpaste.
  • Ofrandele date la pomană pentru morţi, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc: “Moşii de Arhangheli”.

Superstiții legate și de stările vremii

  • În satele şi târgurile bucovinene se făceau şi se fac şi astăzi, de 8 noiembrie, pomeniri şi praznice pentru cei morţi.
  • Tot în această zi, finii aduc daruri de colăcei naşilor, un obicei nu chiar întâmplător, pentru că, la cununie, cele două lumânări ţinute de naşi sunt simboluri ale celor doi Arhangheli, Mihail şi Gavriil.
  • Ziua de 8 noiembrie este totodată un hotar între toamnă și iarnă. Oamenii din popor cred că Marmareau, soția lui Scaraoțchi, vrea cu orice preț că iarna să se abată imediat asupra oamenilor, însă Mihail are rolul de opri venirea bruscă a anotimpului rece.
  • Această zi sfântă este considerată totodată “Vara Arhanghelilor”, care ține o zi. Pe lângă aceasta, între Arhangheli și Crăciun trebuie să mai fie între două și patru zile senine și călduroase care se numesc popular: “Vara iernii”.
  • În credințele populare Sfântul Mihail este și protectorul Lunii și al Soarelui și că ori de câte ori diavolii încearcă să le fure de pe cer (eclipse), nu ezită să se lupte cu ei.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI