Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Ce tradiții și obiceiuri există în această zi de sărbătoare

de: Dana Cazacu
08 11. 2021

În fiecare an, pe data de 8 noiembrie, creștinii ortodocși de pretutindeni îi sărbătoresc, conform Calendarului Creștin Ortodox, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Iată ce tradiții și obiceiuri există în această zi de sărbătoare.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții arhangheli Mihail și Gavril

Legat de sărbătoarea Sfinților arhangheli Mihail și Gavril există numeroase tradiții ți obiceiuri. Iată câteva dintre acestea:

  • se spune că Arhanghelul Mihail stă la căpătâiul celor grav bolnavi, în partea dreaptă a acestora și că acesta poartă cheile Raiului. Tot tradiția spune că în partea stângă stă diavolul, pregătit să ia sufletul celui care stă în neființă, iar Sfântul Mihail, din dorința de a-l salva pe muritor, taie capul diavolului, cu sabia. Din cauză că încăperea se murdărește de sânge, totul trebuie spălat și curățat. Sfântul Mihail stă la picioarele celor cărora le este dat să trăiască;
  • potrivit tradițiilor, în ziua de 8 noiembrie este bine să aprindem o lumânare, pentru a fi călăuziți spre Rai, în viața de Apoi, pentru a avea lumină în lumea de dincolo;
  • conform credințelor populare Sfântul Mihail se luptă cu cu diavolii care încearcă să fure de pe cer (la eclipse) luna și soarele, el fiind protector al acestora;
  • de Sfinții Mihail şi Gavril, gospodinele din Transilvania și Bucovina trebuie să coacă în această zi ”turta areților”, areții fiind berbecii despărțiți de oi. În această zi, areții sunt lăsați din nou în staulul oilor;
  • de Mihail și Gavril nu se lucrează, pentru a nu ne chinui înainte să murim;
  • se fac praznice pentru pomenirea celor adormiți, în sâmbăta dinaintea Sfinților Mihail și Gavril și finii merg la nași cu colaci.

Rugăciune la Sfinții Mihail și Gavril

Conform tradițiilor și obiceiurilor de Sfinții Mihail și Gavril este bine ca cei credincioși să citească o rugăciune către aceștia, în ziua în care sunt sărbătoriți:

„Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ți Arhanghelul Tău, Mihail, spre ajutorul robului Tău (se rostește nu), să-l scoată din mâna vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi! O, mare Arhanghel Mihail revarsă mir bun asupra robului lui Dumnezeu, (se rostește numele celui care se roagă). Arhanghele Mihail, căpetenia cetelor îngereşti, voievod al puterilor cereşti, al heruvimilor, al serafimilor şi al tuturor îngerilor, fii mie păzitor, ajutător la nevoie, în singurătate, la drum și pretutindeni.

Izbăveşte-mă, mare Arhanghel, de toate înşelăciunile viclene ale diavolului şi auzi-mă pe mine, păcătosul (se rostește numele celui care se roagă), care mă rog ţie şi chem numele tău cel sfânt. Grăbeşte-te spre ajutorul meu şi auzi rugăciunea mea! Pe toţi cei ce-mi stau împotrivă biruieşte-i cu puterea cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci, cu rugăciunile Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, cu ale sfinţilor îngeri şi cu ale Sfinţilor Apostoli. Apără-mă de cutremure, de potop, de războaie, de orice rău și izbăveşte-mă de cel viclean, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”