„Sfaturile” legate de somn care îți fac mai mult rău decât bine: cercetătorii le-au demontat cu argumente

de: Redacția
17 04. 2019

Multe mituri legate de somn sunt răspândite pe planetă și, adesea, mulți cercetători susțin că acestea dăunează grav sănătății și stării de spirit.

O echipă de cercetători a luat internetul la puricat pentru a descoperi cele mai răspândite mituri legate de somn. Au publicat apoi un studiu în care au demonstrat ce e adevărat și ce nu.

Mitul privind orele de somn

Unul dintre mituri susține că tot vei fi în formă chiar dacă dormi mai puțin de cinci ore pe noapte. E unul dintre cele mai răspândite mituri de pe glob, după cum notează cercetătorii citați de BBC.

Fostul premier Margaret Thatcher susținea că dormea doar patru ore pe noapte, iar un program similar ar avea și cancelarul german Angela Merkel.

Cu toate acestea, cercetătorii susțin că cine a crezut în acest mit are mari șanse să-și fi provocat mari probleme de sănătate.

„Avem dovezi solide care arată că a dormi doar cinci ore sau mai puțin în mod consecvent, riscurile de a exista consecințe negative asupra sănătății sunt mari”, spune cercetătorul Rebecca Robbins.

Poți dezvolta boli cardiovasculare, poți suferi atacuri de cord și chiar accidente vasculare cerebrale. Astfel, speranța de viață se scurtează.

Durata de somn recomandată de specialiști e de aproximativ 7-8 ore pe noapte.

Mitul legat de consumul de băuturi alcoolice înainte de culcare

Dacă consumi băuturi alcoolice înainte de culcare vei dormi mai bine, spune un alt mit extrem de răspândit. Cei care cred acest lucru consumă adesea un pahar de vin, unul de whisky sau o bere.

„Te ajută să adormi, dar scade considerabil calitatea somnului”, spun cercetătorii.

Consumul de alcool înainte de culcare nu face decât să-ți activeze mișcarea rapidă a ochilor în timpul somnului, care este importantă pentru memorie și învățare.

Alcoolul este, de asemnea, diuretic, iar consumul în exces duce la apariția deshidratării. Așadar, e posibil să ai nevoie să te trezești ca să bei apă des.

Concluzia e simplă: chiar dacă adormi mai repede, pierzi din beneficiile unui somn de calitate.

Mitul legat de privitul la televizor

Te-ai gândit vreodată că ar fi mai bine să lenevești în fața televizorului înainte de a adormi. Sau chiar să crezi că privitul la televizor te ajută să adormi mai repede?

Ei bine, s-ar putea ca știrile din prime-time sau emisiunea preferată să-ți dăuneze somnului.

„De multe ori, dacă ne uitam la televizor la știrile de noapte, să spunem, acestea ne pot provoca insomnie sau stres chiar înainte de culcare, atunci când încercăm, de fapt, să ne relaxăm”, susțin cercetătorii.

O altă problemă cu privitul la televizor e legată de lumina albastră pe care o proiectează în cameră, ceea ce întârzie producția de melatonină, cunoscută drept hormonul somnului. Aceeași problemă e întâlnită și în cazul telefoanelor și al tabletelor.