Sfaturile date de ANRE pentru facturi normale la energie. Nu vei plăti bani în plus
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a oferit câteva sfaturi importante pentru consumatorii din România pentru a avea niște facturi cât mai mici la energia electrică. Așadar, ce trebuie să facă toți românii pentru a da cât mai puțini bani la curentul electric.
ANRE îi învață pe români cum să plătească mai puțini bani la facura de energie electrică
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei are un sfat important pentru populație, repectiv pentru cei care vor să plătească cât mai puțin la energia electrică.
Mai exact, este vorba despre comunicarea lunară a indexului autocitit. Comunicarea indexului oferă avantajul facturării la client a consumului exact de energie.
Ce se întâmplă când transmiți indexul frunizorului
Anunțând indexul furnizorului de energie se va evita facturarea unor cantități de energie electrică în baza istoricului de consum care, de cele mai multe ori, nu mai este în concordanță cu consumul actual, mai ales că românii au început deja să nu mai consume ca altadată.
Astfel, comunicând indexul și având un consum de 250 de kWh, atunci factura ar veni în jur de 200 de lei. În cazul în care decizia de la nivelul Parlamentului Românei va stabili ca furnizorii să factureze la consumul din 2021, atunci când românilor nu le era mintea la economia de curent, aceeași factură ar putea fi de 500 de lei.
La ce să fii atent dacă ai contor mecanic
„Contoarele mecanice nu au și nu afișează altceva decât consumul de energie electrică. Aici trebuie să fim atenți dacă afișajul este cu zecimale sau fără”, a declarat Zoltan Nagy, vicepreședinte ANRE.
Astfel, în cazul unui contor electronic trebuie să se ia în considerare doar cifrele aferente ecranului notat cu codul 1.8.0, situat în colțul din stânga sus al ecranului, care reprezintă consumul de energie efectivă.
În cazul contoarelor mecanice, asemănătoare cu cele de gaze naturale, trebuie să se citească și să se transmită furnizorului doar cifrele poziționate înaintea virgulei. Atenție, cifrele din chenarul roșu nu trebuie să fie transmise.
Ce obligații au consumatorii din România
1. Citirea efectuată de către operatorul de distribuție.
2. Indexul transmis de client.
3. Indexul de consum.
4. Estimatul din partea operatorului de distribuție.
„În cazul în care nu avem un index trimis de către client, vom factura estimatul din convenția agreată cu acesta sau cel primit de la operatorul de distribuție în fiecare lună”, spune Ioana Krekan, Manager Activare și Facturare la o mare companie de energie din România, potrivit DCNews.
Beneficiile transmiterii indexului
-Plătim mereu doar atât cât consumăm,
-Cunoaștem exact valoarea consumului în toate lunile facurate.
-Ințelegem mai bine consumul și îl putem eficientiza,
-Avem o bază corectă pentru a putea îmbunătății eficiența energetică a lucuinței.