Sfaturi de păstrare a cartofilor peste iarnă. Aşa nu vor mai încolţi, e metoda străbunicilor

de: Ioana Bucur
13 11. 2023

Sunt ingredient de bază pentru multe dintre preparatele preferate ale românilor, garnitura ce pare că se potrivește în orice combinație. Dar cum te poți bucura de ei mai mult timp, fără să se strice în cămară? Printre cele mai populare sfaturi de păstrare a cartofilor peste iarnă este o metodă folosită de generația străbunicilor noștri, recomandată în paginile unei publicații celebre.

Cum se păstrează cartofii iarna

La cuptor, prăjiți, piure, lista modurilor în care putem savura banalii cartofi este lungă. Sunt ieftini, ușor de preparat și rezistă perioade îndelungate, dacă sunt depozitați așa cum trebuie.

Dacă ținem cont de câteva sfaturi simple, nu vom mai fi nevoiți să facem un drum la piață de fiecare dată când am avem nevoie de câțiva pentru următoarea masă pregătită pentru familie și musafiri. Printre cele mai populare sfaturi de păstrare a cartofilor peste iarnă este o metodă folosită de generația străbunicilor noștri, recomandată în paginile unei publicații celebre, la începutul secolului trecut.

Trucul recomandat pe vremea străbunicilor

Este vorba despre „Tribuna Poporului”, un ziar din Arad ce i-a avut printre colaboratori pe nimeni alții decât Ioan Slavici, Nicolae Iorga, Ștefan Octavian Iosif și Octavian Goga. În paginile publicației se regăseau însă și recomandări casnice și gospodărești.

Te-ar putea interesa și: Cum faci cei mai crocanţi cartofi prăjiţi la cuptor. Reţeta care îi va da gata pe invitaţi

Foto: Pixabay

Într-un număr din anul 1902, se prezenta o metodă eficientă de a depozita cartofii fără ca aceștia să se strice. Secretul era varul nestins. Se puneau câteva bucăți într-un sac, iar acesta se așeza în mijlocul grămezii de tuberculi. Astfel, varul se comporta ca un burete și absorbea umezeala din jur și se evita putrezirea cartofilor, precum și încolțirea.

„Cum să păstrează cartofii, ori cui îi este cunoscut. Dar ca totuşi să-i putem păstra mai bine ca de obicei, vom aşeza cam pe la mijlocul grămezi de cartofi bucăţi de var nestins învălite în vreun sac rău ca să nu vină în atingere cu el. Varul absoarbe toată umezeala şi prin urmare împedecă putrezirea cartofilor.”

Te-ar putea interesa și: Secretul piureului gustos și pufos. Ce pun gospodinele în apa în care fierb cartofii

Cât rezistă

În general, se recomandă să nu fie ținuți în frigider, ci în încăperi sau recipiente în care temperatura este cuprinsă între 5 și 10 grade Celsius și cu umezeală redusă.

Dacă sunt îndeplinite aceste condiții, ne vom putea bucura de cartofi proaspeți, numai buni de pus la mâncare, chiar și zece luni.