Sfântul Ilie, luni, 20 iulie 2020. Ce români își sărbătoresc ziua de nume de Sfântul Ilie. Cui îi spunem la mulți ani
Pe data de 20 iulie, creștin ortodocșii din toată lumea îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie. Vezi mai jos ce nume se sărbătoresc de Sfântul Ilie și cui trebuie să îi spui La Mulți ani cu ocazia numelui.
Sfântul Ilie, luni, 20 iulie 2020. Cine își sărbătorește ziua de nume de Sfântul Ilie
Potivit calendarului ortodox, pe 20 iulie creștin ortodocșii îl prăznuiesc pe Sfântul Ilie. Astfel, în România, peste 120.000 de oameni își serbează astăzi onomastica. Potrivit datelor oficiale, de Sfântul Ilie, nu mai puțin de 127.000 de români au motiv de sărbătoare, astăzi fiind ziua lor de nume.
Dintre sărbătoriții zilei de 20 iulie, peste 110.000 sunt bărbați, iar peste 15.000 sunt femei. Cei mai mulți dintre sărbătoriți se mândresc numele de Ilie, urmați de Iliuță și Lică.
Cui îi spunem La mulți ani de Sfântul Ilie
Numele de Ilie are mai multe derivate în limba română, Astfel, de Sfântul Ilie trebuie să spunem La mulți ani celor ce poartă numele de: Ilie; Ilinca; Lică; Lia; Elias; Iliuță; Ilia; Eliana; Eliade; Ilieș; Iliuș; Iliev; Liana.
Sfântul Ilie vine cu mai multe tradiți și obicieuri care de care mai frumoase. Astfel, potrivit tradiţiei, în dimineaţa zilei de Sfântul Ilie, se culg plante medicinale de leac, în special busuioc, se pun la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări, acestea fiind folosite pe tot parcursul anului pentru diferite neajunsuri în ceea ce privește sănătatea. Plantele vor avea leac numai dacă sunt culese în această zi.
De Sfântul Ilie se adună și plante pentru vrăji și farmece
Tot de Sfântul Ilie se adună plante ce se vor folosi la vrăji şi farmece. Femeile duc de Sfântul Ilie busuioc la biserică, pentru a fi sfinţit, după care, se întorc acasă, îl pun pe foc, iar cenuşa rezultată va fi folosită în scopuri terapeutice.
Tot de Sfântul Ilie se duc poame la biserică și se dau de pomană pentru cei morți, întrucât până în această zi nu se cade nimănui a mânca din ele, căci trebuie întâi să se dea de sufletul morților. Pomul lui Sfântul Ilie este mărul, din acest motiv nu se consumă mere până în această zi. Până de Sfântul Ilie nu se scutură merii și nici nu se bat unii de alții, pentru că se pot isca ploi mari, cu tunete, fulgere și piatră.