Sfântul Dumitru. Ce nu ai voie să faci astăzi sub nicio formă. E cel mai mare păcat
În calendarul ortodox, pe 26 octombrie este pomenit Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir. De această zi sunt legate multe tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci sub nicio formă?
Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir, 26 octombrie
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Maximilian Galeriu (284-311) și era fiul voievodului cetății Tesalonicului, botezat în secret de părinții săi, care se temeau de prigoanele împotriva creștinilor. După ce s-a luptat pentru credință, a murit din mâna ostașilor, fiind străpuns de sulițe. În zilele noastre este amintit în calendarul ortodox pe 26 octombrie.
Sărbătoarea este ultima, dar și cea mai însemnată a toamnei, după Sfânta Parascheva, căci ziua de Sfântul Dimitrie reprezintă începutul iernii. Din popor e lăsat că în 26 octombrie căldura intră în pământ și gerul începe să își arate colții.
Tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci sub nicio formă?
- De Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir, nu ai voie să folosești pieptănul, altminteri vei atrage necazuri și primejdii.
- În Bucovina, tradiția spune că cine seamănă după ziua de Sfântul Dimitrie usturoiul va avea anul viitor parte numai de pagubă.
- Cine are datorii, să dea fuga să înapoieze banii, căci toate trebuie să fie pe zero până în ziua Sfântului Dimitrie, pentru ca anul viitor să îți meargă bine.
- În jurul sărbătorii, se aprind focuri peste care sar copiii, pentru a fi sănătoși tot anul. Flacăra are menirea de a alunga fiarele și de a încălzi morții. După ce focul este stins, țăranii aruncă în grădină un cărbune, pentru a primi putere de a rodi.
- Femeile trebuie să împartă micuților fructe uscate, mere, nuci și covrigi. În anumite regiuni ale țării, se împarte grâu fiert în lapte și colivă pentru sufletul celor morți.