Sfântul Andrei 2021, tradiţii şi obiceiuri mai puţin cunoscute. De ce este bine să arunci pâine în faţa casei

de: Bișinicu Andreea
29 11. 2021

Pe 30 noiembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, primul dintre Apostoli, cel Dintâi Chemat de Iisus. Se spune că Sfântul Andrei este ocrotitorul României, fiind cel care a propovăduit Evanghelia pe teritoriul geto-dac și a creștinat poporul român. Care sunt tradițiile și obiceiurile care trebuie respectate în această zi de sărbătoare.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei

Creștinii prețuiesc ziua de 30 noiembrie, fiind una dintre cele mai vechi și iubite sărbători. Sfântul Andrei, ocrotitorul României, fratele lui Petru și primul dintre Apostoli, este celebrat în ultima zi a lui Brumar, înainte ca anotimpul rece să se așterne asupra țării noastre.

În ziua de 30 noiembrie, femeile de la țară respectă anumite tradiții și obiceiuri pentru ca totul să le meargă bine în anul ce urmează. Ziua de Sfântul Andrei este prima care începe ciclul sărbătorilor de iarnă, urmată de Sfântul Nicolae, Crăciun, Sfântul Vasile și Sfântul Ion.

Fetele nemăritate își visează ursitul

Una dintre tradițiile cele mai populare de Sfântul Andrei le vizează pe fetele tinere, nemăritate, care doresc să-și întâlnească viitorul soț. Se spune că, în noaptea dintre 29 și 30 noiembrie, fetele celibatare trebuie să-și pună busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul.

Conform superstițiilor, persoana care le va apărea în vis este cea cu care se vor căsători în viitorul apropiat. Domnișoarele din mediul rural păstrează cu sfințenie acest obicei și-n zilele noastre.

Ține deoparte spiritele rele cu usturoi

De asemenea, noaptea de Sfântul Andrei pare a fi echivalentul sărbătorii de Haloween, deoarece atunci se spune, din vechi străbuni, că trecerea înspre 30 noiembrie este noaptea în care spiritele celor decedați revin pe Pământ, iar creștinii trebuie să se ferească de ele.

Pentru a face acest lucru, gospodinele și gospodarii din mediul rural ung pragurile ușilor cu usturoi și atârnă căței de usturoi de tavan și în jurul canatelor de la ferestre, pentru a alunga spiritele rele și strigoii.

Cepele prevestesc ce luni din an vor fi roditoare

De asemenea, în noaptea de Sfântul Andrei se împrăștie pâine în afara casei, în curte și grădină pentru a potoli foamea sufletelor rătăcite sau a strigoilor. Totodată, animalelor din gospodărie li se pune busuioc sfințit în hrană și agheasmă în apă, pentru ca acestea să fie protejate.

Un alt obicei de Sfântul Andrei se referă la cele 12 cepe. Potrivit tradiției, credincioșii trebuie să pună câte o ceapă în 12 vase, acestea reprezentând cele 12 luni ale anului.

Grâul se pune la încolțit

Dacă cepele se vor strica până de Crăcun, atunci se spune că anul ce urmează va fi unul ploios. Cepele care încolțesc vor arăta care lună va fi cu bogăție.

De asemenea, o altă tradiție de Sfântul Andrei se referă la grâul ce se pune la încolțit, pentru a vedea cât noroc și belșug vor avea românii în anul ce va urma.