Sfânta Filofteia 2022. Ce nu este bine să faci pe 7 decembrie

Sfânta Filofteia 2022. Ce nu este bine să faci pe 7 decembrie
Sfanta Filofteia 2022. Ce nu este bine sa faci pe 7 decembrie

În data de 7 decembrie 2022, creștin ortodocși o celebrează pe Sfânta Filofteia. În calendarul ortodox, sărbătoarea este marcată cu cruce roșie. Iată care sunt tradițiile specifice acestei sărbători. Ce este bine să faci și ce este interzis în această zi.

Creștinii o sărbătoresc pe Sfânta Muceniță Filofteia

Sfânta Muceniță Filofteia, cunoscută și sub numele de Poitra lui Nicolae, a trăit în sudul Dunării, în sec. al XIII-lea. În ciuda faptului că era dedicată întru-totul credinței pentru Hristos, aceasta a fost ucisă chiar de către propriul tată, la vârsta de doar 12 ani, din cauza faptului că a arătat milă față de oamenii sărmani.

Încă de la sfârșitul sec. al XIV-lea, sfintele moaște ale muceniței au fost păstrate la Curtea de Argeș, însă au fost duse inițial la Tarnovo, acolo unde au rămas până în anul 1393. Ulterior, osemintele au fost mutate la Vidin, unde au stat până în anul 1396.

Pe măsură ce anii au trecut, amenințarea turcă a crescut tot mai mult. Din acest considerent moaștele Sfintei Filofteia au fost oferite lui Mircea cel Bătrân. Domnitorul Țării Românești le-a așezat în vechea ctitorie domnească, de la Curtea de Argeș.

Citește și Rugăciunea pe care e bine să rostești în Postul Crăciunului 2022. Cuvintele puternice pe care să le spui pentru ajutor divin

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Filofteia

În ziua în care o sărbătorim pe Sfânta Filofteia, credincioșii au dezlegare la pește, această zi sfântă fiind marcată de mai multe tradiții și superstiții.

Legenda spune că tinerii îndrăgostițin care au planuri de nuntă și vor să se căsătorească în curând trebuie să meargă pe 7 decembrie la racla cu moaștele Sfintei Filofteia. Tradiția spune că dacă spui o rugăciune la căpătâiul moaștelor sale, acestea ar face adevărate minuni.

De asemenea, Sfânta Muceniță Filofteia este considerată a fi ocrotitoarea oamenilor săraci și nevoiași, motiv pentru care creștinii consideră că în această zi este bine să oferi pomană copiilor cu o situație financiară modestă.

Superstițioșii sunt de părere că, dacă cei mici nevoiași primesc haine și hrană caldă, cei care le-au adus bucurie vor fi protejați de necazuri și boli. În ziua în care o sărbătorim pe Sfânta Filofteia 2022, tradiția spune că gospodinele nu au voie să calce, să spele, să coasă sau să lucreze în gospodărie.

Citește și Calendar ortodox decembrie 2022. Când sunt sărbători cu cruce roșie

Urmăriți Playtech.ro și pe