Sfânt nou în calendarul ortodox. Cine va fi celebrat an de an, pe 4 ianuarie

de: Ana Chivu
22 07. 2021

Creștinii ortodocși au în vedere o nouă schimbare. În calendarul ortodox își face apariția un nou sfânt. Cine va fi prăznuit an de an pe data de 4 ianuarie? BOR aduce un alt anunț uriaș. Unde va înființa o parohie?

Nou sfânt în calendarul ortodox

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit în cursul zilei de miercuri la Palatul Patriarhiei sub președinția Patriarhului Daniel. Participanții din Aula Magna ‘Teoctist Patriarhul’ au decis să înscrie numele Sfântului Cuvios Nichifor cel Lepros în calendarul Bisericii Ortodoxe Române.

Sfântul urmează să fie prăznuit în data de 4 ianuarie a fiecărui an. Acesta s-a născut în insula Creta într-o familie simplă de țărani evlavioși și a rămas orfan încă de foarte mic. La doar 13 ani s-a îmbolnăvit de lepră, numită boala sfântă în Biserica lui Hristos.

Ca să scape de izolarea definitivă copilul s-a adăpostit o vreme în Egipt. La 24 de ani Nichifor a ajuns la leprozeria din Hios ce se afla în grija Sfântului Antim din Hios, acolo unde a fost tuns monah.

Deși era din ce în ce mai atins de boală, vreme de 41 de ani s-a dăruit trup și suflet noii vieți fără să-i pese de propria suferință sau să arate altora acest lucru. Leacul pentru lepră a fost descoperit în 1947, moment în care leprozeria din Hios s-a închis și Cuviosul a fost mutat în Spitalul Sfânta Varvara din Atena.

Acesta ajunsese deja orb și era țintuit la pat și și-a petrecut ultimii ani de viață insuflând nădejde celor în nevoie și mângâiere suferinzilor. Nichifor a murit la vârsta de 74 de ani, iar în anul 2012 Patriarhia Ecumenică a săvârșit proslăvirea Sfântului cu ziua de prăznuire pe data de 4 ianuarie, ziua în care a adormit.

Nouă decizie surprizătoare din partea BOR

  • Noi parohii la Ljubljana și Dubai

„Ierarhul care va hirotoni un candidat aparţinând altei eparhii decât cea pe care o păstoreşte, fără încuviinţarea ierarhului de la care provine candidatul, va fi trimis în judecata Consistoriului arhieresc prim, iar hirotonia va fi declarată nulă”, au stabilit participanţii la Sfântul Sinod al BOR.

„Arhiereului, preotului, diaconului, monahiei şi monahului din Biserica Ortodoxă Română, le este interzis să ocupe funcţii de demnitar/înalt funcţionar public la nivel central sau local, în Statul român sau în alte state, mai arată cei din parohii.