Serghei Lavrov, pus la colțul rușinii de Volodimir Zelenski după ce l-a făcut evreu. Ce acuzații grele i-a adresat în fața întregii lumi

Serghei Lavrov, pus la colțul rușinii de Volodimir Zelenski după ce l-a făcut evreu. Ce acuzații grele i-a adresat în fața întregii lumi
Zelenski și Lavrov Sursă foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Serghei Lavrov a gafat în declarații, iar aceste greșeli au atacat atât imaginea președintelui ucrainean, cât și pe cea a poporului israelian. Astfel, la replica sa privind originile evreiești ale lui Volodimir Zelenski și ale lui Hitler, ministrul rus de Externe a creat o situație fără precedent, pe care Moscova nu a binevoit să o lămurească până în acest moment.

Poporul israelian, ofensat în urma afirmațiilor lui Serghei Lavrov

Omul lui Putin, Serghei Lavrov, a declarat, duminică, că indiferent de faptul că Volodimir Zelenski este evreu, acest lucru nu contrazice motivul Rusiei privind invazia în Ucraina cu scopul de a „denazifica” țara, afirmând că „până când și Hitler avea sânge evreiesc”.

Afirmațiile ofensatoare ale ministrului rus de Externe au venit în timpul unui interviu acoordat postului italian de știri, Zona Bianca, după ce a fost întrebat cum poate pretinde președintele Vladimir Putin că dorește să „denazifice” țara, când propriul președinte este evreu.

„Și ce dacă Zelensky este evreu. Acest fapt nu anulează elementele naziste din Ucraina. Cred că și Hitler avea sânge evreiesc”, a declarat Lavrov, adăugând că „unii dintre cei mai mari antisemiți sunt evrei”, a răspuns reprezentantul rus.

La scurt timp după afirmațiile sa, ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, l-a criticat în termeni duri pe Serghei Lavrov, afirmând că declarațiile sale sunt „de neiertat, scandaloase și o greșeală istorică”, și că, cel mai probabil, oficialul rus va fi chemat la Ministerul israelian de Externe pentru a-și justifica afirmațiile.

„Remarcile ministrului de externe Lavrov reprezintă atât o declarație impardonabilă și scandaloasă, cât și o eroare istorică teribilă. Evreii nu s-au sinucis în Holocaust. Cel mai josnic nivel de rasism împotriva evreilor este acela de a-i acuza pe evreii înșiși de antisemitism.” a transmis ministrul Lapid.

Volodimir Zelenski, lecție de istorie pentru Serghei Lavrov și Rusia

Nici reacția liderului ucrainean nu a întârziat să apară, astfel că, acesta i-a răspuns lui Serghei Lavrov printr-un mesaj în toiul nopții, în care a criticat aspru antisemitismul adânc înrădăcinat al Rusiei, cât și lipsa unei culturo generale legate de desfășurarea reală a evenimentelor în timpul celui De-al Doilea Război Mondial.

„Un astfel de impuls antisemit al ministrului lor înseamnă că Rusia a uitat toate lecţiile celui de-al Doilea Război Mondial. Sau poate că nu au studiat niciodată acele lecţii”, a transmis Zelenski.

În continuare, liderul ucrainean a subliniat jignirea adusă poporului israelian, dar și modul în care oficialul Rusiei nu deține informații despre ceea ce afirmă, făcând referire la faptul că Moscova se află în preajma zilei Victoriei, sărbătorită chiar pentru înfrângerea naziștilor.

„Ieri, de exemplu, ministrul de externe al Rusiei a spus deschis şi fără ezitare că cei mai mari antisemiţi ar fi fost printre evreii înşişi. Şi că Hitler ar fi avut sânge evreu. Cum s-ar putea spune acest lucru în ajunul aniversării victoriei asupra nazismului?

Aceste cuvinte înseamnă că diplomatul de vârf al Rusiei dă vina pe poporul evreu pentru crimele naziste. Fără cuvinte. Desigur, astăzi este un mare scandal în Israel în ceea ce priveşte aceste cuvinte. Cu toate acestea, nimeni nu aude obiecţii sau scuze de la Moscova. Este tăcere. Prin urmare, ei sunt de acord cu ceea ce a spus ministrul lor de Externe”, a declarat Volodimir Zelenski.