Serghei Lavrov, amenințare de ultimă oră pentru Moldova. În ce pericol se află vecinii României
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, vine cu un avertisment de ultimă oră privind războiul care ar putea izbucni în Moldova, în cazul în care securitatea trupelor rusești ar fi încălcată. De asemenea, omul lui Vladimir Putin i-a adus reproșuri Maiei Sandu, acuzând-o de faptul că refuză să poarte discuții cu șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, excluzând astfel posibilitatea unei negocieri privind rezolvarea conflictului transnistrean.
Republica Moldova, vizată de Rusia
Apar noi tensiuni în jurul Republicii Moldova, după ce omul de încredere al lui Vladimir Putin a emis mai multe amenințări la adresa Republicii Moldova, în cadrul unui discurs la cea mai importanţă şcoală de afaceri externe din Rusia.
Serghei Lavrov pare că nu are nicio ezitare să amenințe cu un conflict militar, atunci când vine vorba de siguranța trupelor rusești aflate în regiunea separatistă Transnistria. Astfel, ministrul rus de Externe a transmis că orice amenințare a trupelor rusești din acea zonă, reprezintă, de fapt, o amenințare la securitatea Rusiei, astfel că se va acționa în conformitate cu politica țării.
„Toată lumea ar trebui să înțeleagă că orice acțiune care ar amenința securitatea trupelor noastre (din Transnistria) ar fi considerată, în conformitate cu dreptul internațional, drept un atac împotriva Rusiei”, a transmis Lavrov, potrivit The Guardian.
De asemenea, Rusia a transmis că scopul prezenței armatei sale în Transnistria este acela de a menţine pacea şi stabilitatea, însă Republica Moldova a solicitat ca Moscova să-și retragă trupele. Serghei Lavrov a reamintit, de asemenea, că Rusia va proteja drepturile și interesele populaţiei rusofone din Republica Moldova.
Reacția Republicii Moldova după amenințările Rusiei
În urma afirmațiilor făcute de oficialul Rusiei, autoritățile din Republica Moldova au etichetat aceste declarații drept „speculaţii neîntemeiate”, potrivit Agerpres.
„Autoritățile din Chișinău îşi reiterează ataşamentul pentru metodele paşnice, diplomatice şi bazate pe dialog atât pentru reintegrarea ţării, cât şi în dialogul cu Federaţia Rusă privind retragerea trupelor ruse staţionate ilegal pe teritoriul ţării. Oricare alte speculaţii le considerăm neîntemeiate”, se arată într-un comunicat transmis de diplomația de la Chișinău.
În cadrul unei intervenții televizate, în Rusia, Serghei Lavrov i-a adus acuzații președintelui moldovean Maia Sandu, reproșându-i faptul că refuză să poarte discuții cu șeful grupării separatiste de la Tiraspol, cu care ar putea ajunge la negocieri privind soluționarea conflictului din Transnistria. Mai mult, omul lui Putin o acuză pe Maia Sandu că deciziile sale sunt influențate de SUA și UE.
„Acum și Transnistria, și noi pledăm pentru un dialog direct, dar judecând după declarațiile publice ale președintelui Maia Sandu și ale echipei sale, ei nu doresc un dialog atât de direct, fiind ghidați în acest sens de SUA și UE. Aparent, mizează pe o cale nediplomatică de soluționare a problemei transnistrene”, a transmis Lavrov.