Semnificația ouălor roșii de Paște. Ce simbolizează, de fapt

de: Ionuț Vieru
14 04. 2023

Sărbătorile pascale bat la ușă, iar gospodinele pregătesc cele mai delicioase bucate tradiționale. Potrivit tradiției, în Joia Mare se vopsesc ouăle, un adevărat simbol al acestei sărbători. V-ați întrebat care este semnificația ouălor roșii de Paște?

Semnificația ouălor roșii de Paște

În tradiția românească, există obiceiul ca de Paște să ciocnim ouă roșii în Duminica Paștelui, însoțită de rostirea cuvintelor „Hristos a Înviat!” și „Adevărat a Înviat!”. Care este, de fapt, simbolistica oului și de unde provin obiceiurile legate de acesta?

Oul simbolizează fecunditate și echilibru, iar obiceiul vopsirii a fost întâlnit pentru prima dată la chinezi, înainte de nașterea lui Iisus, sunt de părere unii specialiști. De asemenea, arheologii au descoperit în mormintele vechi ale creștinilor coji de ouă. Pentru egipteni, oul este un simbol al eternității și al luminii.

În creștinism, ouăle roșii reprezintă un simbol al creației și învierii, prin exemplul lui Iisus Hristos. Culoarea roșie a ouălor semnifică sângele Mântuitorului cel curs de pe Cruce pentru noi și pentru mântuire. Oul roșu mai este văzut că și simbol al învierii morților.

Potrivit legendei, Maria Magdalena ar fi mers la Împăratul Tiberiu cu un ou roșu și i-ar fi spus „Hristos a Înviat!”, acesta fiind și motivul introducerii ouălor roșii în tradiția sărbătorii Paștelui.

Citește și: De ce ciocnim ouă roşii de Paşte. Mulţi români nu au habar

Tradiții și obiceiuri. De ce se ciocnesc ouăle roșii de Paște?

Ciocnitul ouălor simbolizează sacrificiul lui Iisus Hristos. Această tradiție se respectă an de an de credincioșii de pretutindeni. Conform acesteia, după Înviere, persoana mai în vârstă să ciocnească oul celuilalt în timp ce rosteşte “Hristos a Înviat”, iar celălalt spune “Adevărat a Înviat”.

Se spune că oul roșu are puteri miraculoase, vindecătoare, semnificând totodată şi frumuseţe, putere şi spor. O altă tradiție foarte populară este ca, în dimineața Paștelui, oamenii să-şi spele faţa cu apă neîncepută în care se pune un ou roşu și un bănuț din argint.

La sate, oamenii păstrează cojile de ou, apoi le îngroapă în terenurile agricole pentru ca pământul să fie roditor. În Bucovina, oul roșu este văzut ca apărător de diavol. Se spune că, atunci când oamenii nu vor mai vopsi ouă de Paște, diavolul își va face apariția.

Unii credincioși păstrează oul roșu peste an. Potrivit tradiției, dacă în cursul anului se va sparge și va face viermi, este un semn bun și vei avea noroc tot anul. În schimb, dacă se păstrează în stare bună, vei fi sec de noroc.

De asemenea, cojile de ouă se dau cu apă pentru a le da de știre blajinilor că se aproprie Paștele. Blajinii sunt personaje mitologice românești, potrivit tradițiilor. Aceștia trăiesc sub pământ, acolo unde susțin stâlpii pământului.

Citește și: Când se vopsesc ouăle de Paște 2023. Multe gospodine greșesc

Când se vopsesc ouăle roșii?

Potrivit tradițiilor, ouăle trebuie vopsite în Joia Mare sau Joia Patimilor, așa cum mai este denumită în popor. Se spune că ouăle vopsite în Joia Patimilor și mâncate de Paște ne vor apăra de suferință și de rele.

Există tradiția ca oamenii să îngroape coaja ouălor în pământ, pentru a apăra vitele de deochi și de năpastă. Dacă nu ați reușit să vopsiți ouăle în Joia Mare, ele mai pot fi vopsite în Sâmbăta Mare și de Înălțarea Domnului, care are loc la 40 de zile de la Înviere. Aceasta este ultima zi din an în care se mai pot vopsi ouăle.