Semnificația numelui Gabriel. Trăsătura specială pe care o au bărbații care poartă acest prenume

de: Ionuț Vieru
08 11. 2022

Care este semnificația numelui Gabriel? Acest nume este asociat cu puterea divinității supreme. Gabriel este un nume frecvent utilizat în onomastica noastră, însă varianta lui feminină, Gabriela, este mult mai folosit. Ce reprezintă acest nume, aflați în rândurile următoare.

Care este semnificația numelui Gabriel?

Conform calendarului creștin ortodox, numele este celebrat în fiecare an pe data de 8 noiembrie. În această zi, Biserica cinstește Soborul Sfinților Mihail și Gavril. De asemenea, pe data de 29 septembrie este sărbătorit la catolici.

În evreiește, Gabri’El înseamnă „Dumnezeu a fost puternic”, trăgându-se din rădăcina verbală gabar „a fi puternic”, alipită numelui dumnezeiesc „El”, care este prescurtarea de la „Elohim”, numele lui Dumnezeu. Prin urmare, numele Gabriel este unul cu o energie foarte puternică, datorită legăturii existente cu Dumnezeu.

Numele de Gavril apare în ambele Testamente. Aceste este considerat călăuzitorul spre adevăr și vestitorul ceresc cel mai de seamă al Cuvântului Dumnezeiesc. De asemenea, este cunoscut mai ales datorită profetului Daniel și evanghelistul Luca.

Caracteristicile celor care poartă numele de Gabriel

Se spune că cei care poartă numele de Gabriel fac mereu impresie bună la prima vedere și se impun foarte bine. Este o fire misterioasă și este greu să-ți dau seama ce gândește, chiar dacă nu depune mult efort în a-și ascunde emoțiile.

Poate părea o persoană insensibilă la început, însă sufletul său este unul foarte mare și pare a fi dependent de armonie. Bunătatea lui nu ar trebui să fie văzută de nimeni ca și o slăbiciune, mai ales pentru faptul că este vorba despre un bărbat.

Un atu pe care Gabriel îl are este creativitatea, mai ales când vine vorba despre domeniul artei. Însă, nu se rezumă doar la asta. Creativitatea lui este exprimată și afișată de fiecare dată când are șansa să o facă. Este un motiv de mândrie pentru aceștia.

De asemenea, credința celor care poartă numele de Gabriel se răsfrânge asupra unui obiectiv foarte bine stabilit, pe care ei vor să-l atingă cu orice preț. Sunt persoane încrezătoare în propriile forțe și doresc mereu să avanseze din punct de vedere personal.

Vezi și: Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavril, în România. Ziua în care îi cinstim cum se cuvine pe cei morți

Semnificația numelui Gabriel în funcție de cifră

Cifra numelui Gabriel este 9, una destul de importantă care reprezintă umanitatea, intuiția și energia care are capacitatea de a se regenera. Se spune că cei care poartă acest nume sunt telepatici, potrivit acestui număr, iar standardele înalte sau acele obiective pe care vor să le atingă ocupă un loc important în viața lor, pe lista de priorități.

Sunt, de asemenea, persoane care încearcă mereu să fie alături de cei din jur și să-i îndrume către succes. Dacă ei luptă pentru un anumit țel, la fel ar trebui să facă și cei din anturajul lor, să lupte pentru țelurile lor.

Citește și: Sfinții Mihail și Gavriil 2022. Pe ce dată pică și care este semnificația acestei sărbători

Semnificația numelui Mihai

Sfinții Mihail și Gavril sunt prăznuiți în fiecare an pe data de 8 noiembrie. Peste 1,3 milioane de români își sărbătoresc ziua onomastică pe această dată. În viziunea populară, cei doi asistă la judecata de apoi și ard păcatele acumulate de patimile omenești firești. Totodată, sunt patroni ai casei și purifică, prin post, conștiințele.

Se spune că Mihail este împlinitorul dreptății dumnezeiești. Aceasta poartă în mâna dreaptă sabia de foc. La porunca Domnului, Mihail l-a alungat din cer pe Lucifer, cel denumit îngerul răzvrătit.

Numele este de origine evreiască, Miha’El, o combinație între cuvintele ebraice „mi” („cine”), „ke” („ca”) și „El” (prescurtarea de la Elohim). În România, cele mai frecvente forme ale numelui sunt: Mihnea, Mihai, Mihail, Mihael cu diminutivele Mișa, Michi sau Mihăiță.