Semnele care îți arată că un polițist cere șpagă, voalat. Ce întrebări te avertizează, de fapt
Tot mai mulți șoferi sunt prinși că nu respectă regulile de circulație, iar polițiștii încearcă să ‘profite’ de acest lucru. În vreme ce polițiștii corecți aplică sancțiuni aspre, alții în schimb trec cu vederea abaterile șoferilor, pe bani mulți.
Semnele care îți arată că un polițist cere șpagă, voalat
Zilele trecute, șase agenți de circulație din Dărmănești, județul Bacău, au fost arestați preventiv pentru că au luat șpagă. În urma anchetei a ieșit la iveală faptul că aceștia luau zilnic mită de la șoferii care nu respectau legea. Agenții au fost prinși că cereau șpagă, după ce ofițeri DGA i-au surprins în flagrant.
Din păcate, această practică este una veche! Polițiștii de la circulație au ajuns să folosească diverse tertipuri pentru a scoate bani de la șoferii care încalcă regulile pe șosele.
În urmă cu câțiva ani, zeci de polițiști rutieri din Brăila aveau un adevărat scenariu pus la punct când luau mită de la șoferi. Prima dată le explicau acestora unde au greșit în trafic, iar mai apoi le explicau suma pe care trebuia să o plătească drept amendă.
După ce se asigurau că șoferul care încălcase legea, polițiștii mergeau să întocmească procesul verbal la mașină. Așteptau puțin, până ce șoferul avea curaj să se ducă la ei. Atunci începerea negocierea sumei.
Ce întrebări te avertizează că un polițist cere șpagă
În plus, pentru nereguli mai grave, polițiștii, după ce-l citesc pe șofer și văd că acesta este dispus să negocieze, îl întreabă pe acesta direct: ”Cât înseamnă permisul pentru tine!”
Pe grupurile de șoferi, se regăsesc și alte metode prin care polițiștii cer șpagă.
”Dacă vezi că trage de timp și întoarce actele pe toate părtile sau începe cu „păi să vedem cum rezolvăm” e clar… Trebuie doar să întrebi „păi și cum să rezolvăm?” și gata, e făcut businessul”, a explicat un șofer despre experiența sa.
”Păi nu aveți stopuri, nu vă merge semnalizarea, asta așa, la o primă mână”, iar cei care se știu cu astfel de defecțiuni scot repede banii în fața polițiștilor.
Sunt cazuri în care polițiștii sunt atât de prietenoși cu cei care săvârșesc contravenții, încât îi escortează până la locul unde pot primi șpaga. Pe de altă parte, sunt și șoferi care spun că au încercat să le dea șpagă polițiștilor și au refuzat.
Cum vor putea polițiștii să dea amenzi
Un nou proiect de lege ar putea aduce vești importante pentru o parte dintre conducătorii auto din țara noastră. Potrivit propunerii normative, polițiștii ar putea să dea noi amenzi în urma schimbării majore anunțate pentru șoferii din România. Această nouă măsură ar putea să reducă semnificativ incidentele din trafic, oferind posibilitatea polițiștilor să îi sancționeze pe cei responsabili.
Astfel, oamenii legii ar putea da amenzi, folosindu-se de înregistrările de pe camerele de bord. Proiectul propus de către deputatul USR se dorește a reduce semnificativ numărul de accidente, încurajându-i pe șoferi să conducă cu mai multă prudență pentru a evita sancțiunile.
‘Este vorba despre a da posibilitatea polițiștilor să emită procese verbale de contravenție pe baza înregistrărilor video care să provină de la camerele de bord. Cauza multor accidente este indisciplina în trafic, iar faptul că ele nu sunt sancționate decât foarte rar duce la aceste accidente.
Până pe 20 septembrie eram în top, 1202 români și-au pierdut viața pe străzi. Eu sper că prin acest proiect vom putea participa la o mai mare siguranță în trafic. Acest proiect nu înseamnă, de fapt, delațiune, nu înseamnă să ne pârâm unii pe alții, dar înseamnă să sancționăm atunci când participanții la trafic încalcă legile de circulație’, a declarat deputatul USR, Mihai Botez.