Semnele care îți arată că ești mințit. Detaliile date de Lidia Fecioru

de: Ștefan R. Apostol
16 04. 2022

Toate ființele umane au capacitatea de a minți. Și mulți dintre noi o fac. Mai multe studii au sugerat că, în medie, omul spune una sau două minciuni pe zi. Din fericire, experții spun că există modalități de a depista semnele de nesinceritate. Printre cei care ne vorbesc de aceste semne, este și bioenergoterapeutul Lidia Fecioru.

Lidia Fecioru ne spune cum identificăm minciuna

Pentru a identifica o minciună, trebuie mai întâi să aveți o bază de referință pentru modul în care cineva se comportă atunci când este sincer. De exemplu, observați cum răspunde cineva la o întrebare simplă, cum ar fi „De unde sunteți?”. Unde se îndreaptă ochii? Cum sună vocea lor?

Odată ce ați stabilit această bază de referință, căutați schimbări de comportament în patru categorii diferite. Este vorba de mișcări corporale, expresii faciale, tonul vocii și conținutul discursul. Acestea sunt codurile de comunicare, spune Lidia Fecioru.

„De obicei, persoanele care mint vor încerca să păcălească interlocutorul. Vor să pară mai calmi decât sunt. Au antrenament. Adesea, îşi vor ţine mâinile pe lângă corp. Se vor aşeza extrem de uşor. Vor vorbi încet.

Acest comportament poate fi un mare indicator al lipsei de sinceritate. Trebuie să fii atent la poveste. Odată spune ceva, apoi altceva şi tot aşa. Au întreruperi. Dacă îi pui o intrebare legat de ce spune, nu va relua. Nu mai stie. Pierde firul.”, mai spune Lidia Fecioru.

„Unii folosesc tactici pentru a redirecţiona atenţia”

Semnele nu sunt însă infailibile. Dacă cineva nu se simte confortabil pe scaun, poate deveni agitat, iar dacă cineva este nervos, vocea îi poate suna altfel. Există semnale pe care experții în limbajul corpului sugerează să le urmăriți cu atenție.

„Unii se apropie de tine ca să te convingă mai bine. Unii folosesc tactici pentru a redirecţiona atenţia. Pe alţii îi trădează mişcarea capului. El caută să te deruteze. Încearcă să ascundă minciuna.

Cei care râd atunci când sunt întrebaţi, nu vor pur şi simplu să spună. Nu neapărat că ei mint. Cei care pun mâna la ureche se simt inconfortabil. Îşi caută logica. Cel mai bine este să mizăm pe ceea ce ne spune intuiţia”, mai spune bioenergoterapeutul Lidia Fecioru, la Antena 3.

Un studiu realizat în 2015 a analizat 120 de clipuri media din cazuri judiciare cu miză mare pentru a înțelege cum se comportă oamenii atunci când mint față de cei care spun adevărul. Studiul a constatat că cei care mint sunt mai predispuși să gesticuleze cu ambele mâini decât cei care spun adevărul. Oamenii au gesticulat cu ambele mâini în 40% din clipurile în care mințeau, față de 25% din clipurile în care spuneau adevărul.