Semnele care arată dacă un câine se joacă sau e agresiv. Detaliile la care trebuie să fii atent
Fiecărei persoane iubitoare de câini îi place să privească animalele alergând în aer liber și interacționând cu altele de felul lor. Însă deseori apare întrebarea: cum știm dacă un câine se joacă sau e agresiv? Există câteva detalii la care trebuie să fii atent dacă ai în îngrijire un câine, care te vor ajuta să-ți dai seama dacă animalul de companie se joacă sau este agresiv.
Indiciile care dezvăluie dacă un câine se joacă sau e agresiv
Cu toții știm că este benefic pentru câini să iasă afară și să își descarce energia în așa fel încât să fie liniștiți cel puțin o bună parte din zi. Cu toate acestea, nu le putem ignora temperamentul și/sau anumite semne care arată dacă un câine se joacă sau este agresiv.
Uneori, animalele de companie se împrietenesc în timpul plimbărilor. Însă există momente când ceea ce pare a fi o întâlnire armonioasă se încheie cu o confruntare violentă. Prin urmare, trebuie să fim atenți la felul în care se comportă câinii în zonele de recreere ce le sunt destinate.
Este important de menționat că atitudinea de joacă, un proiect de succes pentru animale, are ca obiectiv comunicarea și sentimentul de integrare, câinii fiind sociali. Acest lucru implică și o atitudine înnăscută de pândă care poate fi remarcată sub forma unei simulări de vânătoare.
În ea, câinii se distrează testându-și abilitățile fizice. Există cazuri, însă, când lucrurile escaladează.
În ce punct al jocului trebuie să separăm animalele de companie
Cum ne putem da seama că joaca se transformă în „persecuție”? Atunci când un câine fuge din fața altuia, nu o face pentru că încearcă să nu aibă contact cu semenul lui. Joaca pare spontană și voluntară într-un mediu neamenințător. Dacă un câine nu se simte în siguranță, pur și simplu nu se va juca.
În timpul jocului unui câine, există secvențe repetate, cum ar fi urmărirea unui partener, pauza și alergarea, potrivit Viviendo en Casa. Ne dăm seama că aceste lucruri nu sunt stresante pentru animalul de companie atunci când acesta oferă spațiu celui implicat în joc și chiar schimbă rolurile cu el.
Există, în același timp, un fenomen denumit „autohandicapaj”, implicând animale de companie mai mari care se sabotează pe ele însele pentru ca și cel mai mic să simtă că este câștigător. Dacă ajunge să se distreze, el dovedește încă o dată cât de nobil este cel mai bun prieten al omului.
Dacă percepeți totuși că în sesiunea de joacă un câine abuzează de forță sau că mușcăturile devin serioase, este mai bine să întrerupeți firul evenimentelor și să încercați să țineți animalul de companie în preajmă. Astfel, ar putea să fie pus capăt unui conflict inevitabil care ar putea să conducă, în cazuri extreme, și la situații în care, de exemplu, proprietara unui animal de companie să fie mușcată violent de un câine.