Șeful teroriștilor Hamas, asasinat în Iran. Cine a fost Ismail Haniyeh, de fapt

de: Ștefan R. Apostol
31 07. 2024

Conform unui comunicat emis de gruparea teroristă Hamas, șeful teroriștilor Hamas, asasinat în Iran. Asasinatul lui Ismail Hanieyh a avut loc în Teheran, unde participase la inaugurarea președintelui.

Șeful teroriștilor Hamas, asasinat în Iran

Decesul a fost confirmat, potrivit unei declarații a grupului care guvernează Gaza, prin care a învinuit Israelul pentru moartea sa.

Ismail Haniyeh și una dintre gărzile sale de corp au fost uciși după ce clădirea în care se aflau a fost lovită, se arată în declarație, adăugând că șeful teroriștilor Hamas se afla la Teheran pentru a participa marți la ceremonia de inaugurare a președintelui iranian Masoud Pezeshkian.

„Mișcarea de Rezistență Islamică Hamas jelește pentru marele nostru popor palestinian, pentru națiunea arabă și islamică și pentru toate popoarele libere ale lumii:

Fratele, liderul, martirul, Mujahid Ismail Haniyeh, șeful mișcării, care a fost ucis într-un raid sionist perfid asupra reședinței sale din Teheran”, a declarat Hamas.

Israel nu are nicio reacție, autoritățile iraniene nu dau detalii

Israelul a păstrat tăcerea cu privire la moartea lui Haniyeh, mass-media din Israel raportând că biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu a ordonat miniștrilor cabinetului să nu comenteze.

Cu toate acestea, Amihai Elihayu, ministrul patrimoniului de extremă dreapta, a sărbătorit moartea liderului Hamas pe platforma de socializare X.

De cealaltă parte, Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran (IRGC) a anunțat, de asemenea, moartea lui Ismail Haniyeh, dar nu a oferit detalii cu privire la modul în care șeful teroriștilor Hamas a fost ucis, iar atacul este în curs de investigare.

Cine a fost Ismail Haniyeh, de fapt, șeful teroriștilor Hamas

Din informațiile momentului, ce se știe despre Ismail Haniyeh este că a părăsit Fâșia Gaza în 2019 și a locuit în Qatar. Reamintim că principalul lider Hamas în Gaza este Yahya Sinwar.

Conform The Guardian, a fost șeful politic în exil al grupării militante și și-a petrecut o mare parte din timp în ultimii ani în Qatar și Turcia. Considerat un pragmatic, acesta a acționat ca negociator în cadrul discuțiilor privind încetarea focului în timpul războiului Israel-Gaza, a menținut legătura cu Iranul, principalul aliat al Hamas, și s-a întâlnit cu președintele turc.

De asemenea, se spune că șeful teroriștilor Hamas întreținea relații bune cu șefii diferitelor facțiuni palestiniene, inclusiv cu rivalii Hamas. Haniyeh a fost ales șef al biroului politic al Hamas în 2017.

Acesta i-a succedat lui Khaled Meshaal, dar era deja o figură cunoscută, devenind prim-ministru palestinian în 2006 în urma unei victorii surprinzătoare a Hamas în alegerile parlamentare din acel an.

Cresc și mai mult tensiunile din Orientul Mijlociu

În timp ce toți ochii sunt ațintiți asupra uciderii lui Haniyeh în Iran, Associated Press raportează o lovitură de marți seara asupra unei baze la sud-vest de Bagdad.

În urma atacului, au fost uciși patru membri ai miliției Kataib Hezbollah, citând Forțele de Mobilizare Populară din Irak, o coaliție de miliții susținute de Iran, iar grupul a acuzat SUA că se află în spatele atacului, dar oficialii americani nu au comentat imediat.

Kataib Hezbollah, împreună cu unele dintre celelalte miliții, a efectuat în ultimele luni atacuri împotriva bazelor care adăpostesc trupe americane în Irak și Siria, ca represalii pentru sprijinul acordat de Washington Israelului în războiul din Gaza.