Șeful OMS, anunțul mult așteptat despre sfârșitul pandemiei. Toată lumea trebuie să afle asta

Șeful OMS, anunțul mult așteptat despre sfârșitul pandemiei. Toată lumea trebuie să afle asta
Seful OMS, anunțul mult asteptat despre sfarsitul pandemiei. Toata lumea trebuie sa afle asta

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, a precizat într-o ședință că anul 2022 trebuie să fie cel în care punem capăt pandemiei.

Anunțul șefului OMS despre pandemie

Șeful OMS a mai vorbit și despre perioada sărbătorilor. Acesta a îndemnat familiile și persoanele care au de gând să petreacă timp împreună de Crăciun sau de Revelion să se gândească de mai multe ori înainte de a se întâlni.

”Un eveniment anulat este mai bine decât o viață în minus. Ne-am săturat cu toții de această pandemie. Cu toții vrem să petrecem timp cu familiile noastre”, dar pentru a ne proteja mai bine pe ei și pe noi înșine, „înseamnă în unele cazuri să anulăm un eveniment”, a spus directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Ne-am săturat de această pandemie. Vrem să petrecem mai mult timp alături de familia noastră, însă pentru a-i proteja pe ei, trebuie să ne protejăm înainte pe noi, acest lucru înseamnă în unele cazuri să renunţăm la evenimente. Dacă vrem să punem capăt pandemiei anul viitor, trebuie să punem capăt accesului inegal la vaccinuri şi să reuşim ca 70% din populaţia fiecărei ţări să fie vaccinată până la mijlocul anului viitor”, a precizat el.

OMS, despre dozele booster

Tedros Adhanom Ghebreyesus a observat că unele țări oferă doze supra-rapel întregii populații adulte, după apariția variantei Omicron, cu toate că lipsesc dovezile cum că aceste rapeluri ar fi benefice împotriva acestei noi variante.

„Voi fi foarte clar: OMS nu este împotriva dozelor de supra-rapel. Noi suntem împotriva inegalităţii accesului la vaccinuri”, a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Până în acest moment, 77 de țări au raportat cazuri de Omicron. Cu toate acestea, noua variantă a virusul se regăsește, cel mai probabil, în majoritatea țărilor, doar că nu au fost detectate până în prezent. Directorul general OMS a a adăugat că noua variantă a virusului se răspândește mult mai repede.

„Suntem îngrijoraţi că oamenii consideră Omicron ca fiind benign. (…) Chiar dacă Omicron provoacă forme ale bolii mai puţin grave, numărul cazurilor ar putea copleşi din nou sistemele de sănătate care nu sunt pregătite”, a adăugat el.