Șeful jandarmilor din Giurgiu, anchetat de DNA. Acesta este judecat pentru abuz în serviciu, după ce a fraudat examenul de grad
DNA a deschis un dosar pe numele șefului Inspectoratului de Jandarmi Giurgiu și șefului Direcției Resurse Umane, în care sunt acuzați de construire a unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu.
Anchetă DNA pentru abuz în serviciu
Cei doi sunt cercetați într-un dosar de abuz în serviciu în legătură cu fraudarea unui examen de trecere în corpul ofițerilor. Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari, au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane implicate, în stare de libertate.
Este vorba despre Petruț Daniel Rușanu, colonel la data faptelor şi în prezent inspector şef al IJJ Giurgiu și Radu Gabriel Tudoran, colonel în rezervă, la data faptelor şef al Direcţiei Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. În perioada martie – aprilie 2021, cele două foste cadre militare ar fi construit ar fi construit un grup infracțional în vedere fraudării unor concursuri organizate pentru ocuparea unor funcții vacante deblocate din sursă internă.
„La această grupare ar fi aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi. De precizat este faptul că, la vremea respectivă, inculpatul Radu-Gabriel Todoran îndeplinea şi funcţia de preşedinte al comisiei de concurs, fiind şi cel care ar fi transmis membrilor grupului grilele de concurs şi rezultatele corecte”, menţionează DNA.
Dosarul a fost trimis la Tribunalul București
Grupul infracțional trecea subofițerii și maiștri militari în corpul ofițerilor. Potrivit anchetatorilor, unele persoane ar fi intrat în posesia grilelor de concurs și a răspunsurilor corecte, însă doar unii au reușit să finalizeze cu succes operațiunea de fraudare. Aceștia au fost avansați la gradul de căpitan.
„Această conduită a avut ca urmare, pe de o parte, vătămarea intereselor legitime ale persoanelor îndrituite să promoveze concursul, iar pe de altă parte, vătămarea intereselor legitime ale Ministerului Afacerilor Interne, respectiv producerea unei pagube în dauna aceleiaşi entităţi juridice menţionate, constând atât în totalul sumelor încasate pe nedrept de către Viorel Călin Lefter şi Ionuţ Stănică, cât şi în avansarea unor persoane care nu ar fi îndeplinit criteriile legale şi implicit nu ar fi deţinut competenţele şi abilităţile necesare pentru realizarea sarcinilor de serviciu”, indică procurorii.
Dosarul a fost trimis către Tribunalul București cu propunerea de a se anula ordinele prin care s-a dispus trecerea în corpul ofițerilor a celor doi care au fraudat examenul de promovare.