Josep Borell i-a cerut, joi, președintelui rus să aibă mare atenție la următoarele acțiuni pe care la va comanda, aducându-i la cunoștință consecințele grave primite ca răspuns din partea Occidentului. Înaltul reprezentant al Uniunii Europene a avertizat Kremlinul cu privire la evenimentele care vor avea loc, în cazul în care Vladimir Putin ar lua în calcul un potențial atac nuclear asupra Ucrainei. Borrell și-a exprimat îngrijorarea cu privire la existența mai multor țări, care au preferat să nu condamne în cadrul Adunării Generale ONU anexarea ileagală a celor patru regiuni ucrainene.
În cursul zilei de joi, șeful diplomației europene, Josep Borell a prezentat, joi, proiectul-pilot al Academiei Diplomatice Europene, prin care blocul comunitar vrea să-şi formeze propriii săi diplomaţi. Acesta l-a avertizat pe Vlaidmir Putin că UE, NATO și SUA vor sprijini necondiționat Ucraina, iar în cazul în care aceasta va fi atacată nuclear, răspunsul militar al Occidentului va fi atât de puternic, încât armata rusă va anihila complet.
Acesta a menționat că răspunsul din partea țărilor aliate Ucrainei nu va fi nuclear, ci militar, pentru a exclude orice tentativă de manipulare din partea Rusiei. Josep Borell a făcut apel la Rusia să nu înșele încrederea Occidentului , dând asigurări că nici acesta nu o va face.
”Putin nu-şi poate permite să blufeze. Trebuie să fie foarte clar că nici noi cei care sprijinim Ucraina – UE şi statele membre, SUA şi NATO – nu blufăm. Şi orice atac nuclear împotriva Ucrainei va provoca un răspuns, nu nuclear, dar un răspuns militar atât de puternic încât armata rusă va fi anihilată”, a declarat Borrell la un eveniment organizat de Colegiul Europei din Bruges.
În cadrul aceluiași eveniment, Josep Borrell și-a exprimat nemulțumirea față de existența a cinci țări, care au refuzat să condamne anexarea ilegală făcută de Rusia, în timp ce alte 35 de țări s-au abținut de la vot.
În continuare, diplomatul și-a exprimat regretul față de situația actuală, în care 20% dintre țări au decis să fie neuter în fața acestui război, slăbind în acest fel puterea pe care întreaga lume ar trebui să o manifeste pentru a acționa împotriva acestui război.
Josep Borrell a încurajat acțiunile țărilor implicate până acum, dar și mobilizarea celor care privesc de pe marginea acestui război sângeros.
”Circa 20% din comunitatea globală a decis nici să sprijine, nici să respingă anexările ruse. După mine, sunt prea multe. Suntem mulţumiţi pentru că paharul este destul de plin, dar este în continuare şi un pic gol. Trebuie să continuăm să acţionăm pentru ca lumea să respingă încă şi mai clar acest război”, a declarat Borrell, care a subliniat faptul că, adesea diplomaţia nu înseamnă doar valori, ci şi interese şi dependenţă de Moscova.