12 mai 2022 | 07:57

Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul. Cum se recalculează pensiile, câți bani vor primi de fapt românii în plus

Social
Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul. Cum se recalculează pensiile, câți bani vor primi de fapt românii în plus
România vrea digitalizarea dosarelor de pensii și recalcularea acestora

Odată cu noile reforme propuse de coaliția de guvernare, sistemul de pensii trece și va trebui să treacă prin schimbări importante. Până atunci însă, Ministerul Muncii a demarat un proces amplu de recalculare a pensiilor. Până la această oră, conform ministrului și șefului Casei de Pensii, Daniel Baciu, au fost evaluate peste 2 milioane de dosare de pensii. Până la finalul acestui an trebuiesc finalizate toate recalculările, conform ordinului de minstru. Obiectivul este digitalizarea dosarelor și recalculările să fie făcute de așa natură încât toți cei evaluați să aibă același punctaj pe care pensionarii le-au avut când au ieşit la pensie.

România vrea digitalizarea dosarelor de pensii și recalcularea acestora

Ministerul condus de social-democratul Marius Budăi a demarat un amplu proces de digitalizare a dosarelor de pensii și recalcularea a peste 2 milioane de dosare, până la această oră.

Procesul nu a venit de la sine, sau că ar fi existat în proiectul de guvernare al PSD, ci a fost un alt criteriu asumat de cei care au realizat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), plan prin care CE ne acordă cele 16 miliade de lei.

Marius Budăi, Marcel Ciolacu și alți membrii PSD din coaliție au declarat, încă din primele zile de guvernare, că ceea ce s-a semnat în PNRR nu va putea fi susținut și limitările, cel puțin legat de sistemul de pensii, este unul nerealist și care nu ajută cu nimic procesul de schimbare radicală a sistemelor de calcul pentru viitorii pensionari.

PSD și-a asumat un proiect, și anume cel de recalculare a pensiilor, cerând în același timp o schimbare a legii pensiilor, dorind introducerea unui sistem bazat pe contributivitate, dispărând astfel inechitățile privind punctajele cu care pensionarii au ieșit sau vor ieși la pensie.

Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, explică recalcularea pensiilor

Prin ordinul de ministru toate casele de pensii din România sunt mandatate să digitalizeze și să recalculeze pensiile celor evaluați de așa natură încât toți cei evaluați să aibă același punctaj pe care pensionarii le-au avut când au ieşit la pensie.

Daniel Baciu, coordonatorul principal al acestui proiect și șeful Casei Naționale de Pensii, spune într-un interviu pentru Antena 3 că s-au introdus peste 2 milioane de dosare până la această oră, iar numărul acestora va crește:

„La nivel naţional am trecut de 2 milioane de dosare evaluate. Suntem în grafic, avem un ordin de ministru care spune că până la sfârșitul acestui an trebuie să încheiem evaluarea acestor dosare. Urmărim două lucruri principale.

Practic, trebuie să digitalizăm toate aceste dosare şi trebuie să picăm pe același punctaj pe care respectivul le-a avut când a ieşit la pensie.”, declară Daniel Baciu pentru Antena 3.

Daniel Baciu: „Pensiile se calculează pe contributivitate”

În același interviu Daniel Baciu a explicat, ca toată lumea să înțeleagă, care este formula de calcul a unei pensii, spunând că, într-adevăr, „pensiile se calculează pe contributivitate”.

„Acest domn a ieşit la pensie în februarie 2020. Ne uităm, în principal, la stagiul de cotizare realizat, care are două componente:  stagii contributive şi stagii necotributive. Al doilea paramentu pe care îl urmărim este numărul total de puncte. Acest domn a realizat un stagiu 38 de ani o lună şi 20 de zile şi are un total de puncte 23,1875.

Este un stagiu de 22 de ani realizat în grupa a doua de muncă (n.r tricotaj) la care se adaugă un spor anual, astfel încât cu cei 5 ani de condiţii normale realizare ajunge la acest stagiu de 38 de ani.  În momentul de faţă el are un punctaj mediu de 0.8164 pe care îl înmulțim cu valoarea actuală a punctului de pensie care este de 1586 de lei şi veți obține pensia actuală în plată.(…)

Datele sunt luate din aplicația informatică şi atunci când ele nu corespund colegii mei intră pe dosar să-l revizuiască. Este un proces premergător recalculării acestor dosare. Pensiile se calculează pe contributivitate. Deci contează ce salarii a avut de-a lungul întregii activități. Când se calculează acest punctaj mediu anual se face o medie a tuturor veniturilor”, a explicat Daniel Baciu.

Rămâne totuși de urmărit care vor fi rezultatele discuțiilor dintre Ministerul Muncii și CE pe marginea procentului de 9,5% din PIB regăsit în PNRR și dacă europenii vor fi de acord cu schimbarea acestuia, având în vedere că, la nivel european, acel procent este minim de 12%, deci ar exista un precedent.

PlaySport
Cum arată românca superbă din Pașcani însărcinată cu unul dintre cei mai cunoscuți bărbați din lume
Ego.ro
Larisa Popa a încins internetul! E din ce în ce mai îndrăzneață. Ireal cum s-a putut fotografia
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Cancan.ro
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
GSP.ro
Cristian Gațu a recunoscut relația cu menajera familiei » S-a afișat în public cu femeia cu 27 de ani mai tânără decât soția lui: „Nu mă simt vinovat”
Stirile PROTV
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Romania TV
Mirela Retegan a părăsit România după scandalurile repetate din Gaşca Zurli
Capital.ro
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în rând cu Europa
EVZ.ro
Noi reguli pentru șoferi. Totul va fi filmat
Adevarul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
BZI.ro
Scandal cât casa la Gașca Zurli: Angajații Mirelei Retegan aveau salarii mizerabile!
Spynews.ro
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Libertatea.ro
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Imaginile care fac înconjurul României: Primar PNL prins cu amanta pe câmp. "Ce faci, domn primar? Este zi de post azi"
Redactia.ro
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Digisport.ro
Crezi că ești un geniu, iar coeficientul tău de inteligență este peste medie? Doar cei care au o minte sclipitoare pot găsi numărul lipsă în mai puțin de 10 secunde
Click.ro
Primele imagini cu Gianina Crișan, iubita lui Pescobar, după ce a născut! Cum s-a filmat tânăra la două săptămâni de când a devenit mamă
Viva.ro
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Digi24
Putin avertizează că Rusia va doborî toate avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt folosite din țări terțe, ele devin ținte legitime
Digi24
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit! Ea și sora ei vor să devină mame
Unica.ro
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
EVZ.ro
Cum încearcă familia lui Mirel Dragomir să se dezică de el, după ce a ucis-o pe Andreea. Gesturile prin care au dat de înțeles că l-au ”abandonat”
Spynews
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar astăzi, 28 martie
Capital.ro
Marmelada de lămâie, un dulce fin și aromat. Are un gust divin și se prepară ușor
Antena 3
Antonia a renunțat la haine și a pozat provocator. Viitoarea soție a lui Alex Velea a făcut furori
TV Mania
A împlinit 69 de ani, dar cu greu i-ai putea da mai mult de 40 de ani. O mai recunosti?
Avantaje
AJUTOARE pentru români. Lista completă a celor care beneficiază
Mediaflux
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Antena 1
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Shtiu.ro