Odată cu noile reforme propuse de coaliția de guvernare, sistemul de pensii trece și va trebui să treacă prin schimbări importante. Până atunci însă, Ministerul Muncii a demarat un proces amplu de recalculare a pensiilor. Până la această oră, conform ministrului și șefului Casei de Pensii, Daniel Baciu, au fost evaluate peste 2 milioane de dosare de pensii. Până la finalul acestui an trebuiesc finalizate toate recalculările, conform ordinului de minstru. Obiectivul este digitalizarea dosarelor și recalculările să fie făcute de așa natură încât toți cei evaluați să aibă același punctaj pe care pensionarii le-au avut când au ieşit la pensie.
Ministerul condus de social-democratul Marius Budăi a demarat un amplu proces de digitalizare a dosarelor de pensii și recalcularea a peste 2 milioane de dosare, până la această oră.
Procesul nu a venit de la sine, sau că ar fi existat în proiectul de guvernare al PSD, ci a fost un alt criteriu asumat de cei care au realizat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), plan prin care CE ne acordă cele 16 miliade de lei.
Marius Budăi, Marcel Ciolacu și alți membrii PSD din coaliție au declarat, încă din primele zile de guvernare, că ceea ce s-a semnat în PNRR nu va putea fi susținut și limitările, cel puțin legat de sistemul de pensii, este unul nerealist și care nu ajută cu nimic procesul de schimbare radicală a sistemelor de calcul pentru viitorii pensionari.
PSD și-a asumat un proiect, și anume cel de recalculare a pensiilor, cerând în același timp o schimbare a legii pensiilor, dorind introducerea unui sistem bazat pe contributivitate, dispărând astfel inechitățile privind punctajele cu care pensionarii au ieșit sau vor ieși la pensie.
Prin ordinul de ministru toate casele de pensii din România sunt mandatate să digitalizeze și să recalculeze pensiile celor evaluați de așa natură încât toți cei evaluați să aibă același punctaj pe care pensionarii le-au avut când au ieşit la pensie.
Daniel Baciu, coordonatorul principal al acestui proiect și șeful Casei Naționale de Pensii, spune într-un interviu pentru Antena 3 că s-au introdus peste 2 milioane de dosare până la această oră, iar numărul acestora va crește:
„La nivel naţional am trecut de 2 milioane de dosare evaluate. Suntem în grafic, avem un ordin de ministru care spune că până la sfârșitul acestui an trebuie să încheiem evaluarea acestor dosare. Urmărim două lucruri principale.
Practic, trebuie să digitalizăm toate aceste dosare şi trebuie să picăm pe același punctaj pe care respectivul le-a avut când a ieşit la pensie.”, declară Daniel Baciu pentru Antena 3.
În același interviu Daniel Baciu a explicat, ca toată lumea să înțeleagă, care este formula de calcul a unei pensii, spunând că, într-adevăr, „pensiile se calculează pe contributivitate”.
„Acest domn a ieşit la pensie în februarie 2020. Ne uităm, în principal, la stagiul de cotizare realizat, care are două componente: stagii contributive şi stagii necotributive. Al doilea paramentu pe care îl urmărim este numărul total de puncte. Acest domn a realizat un stagiu 38 de ani o lună şi 20 de zile şi are un total de puncte 23,1875.
Este un stagiu de 22 de ani realizat în grupa a doua de muncă (n.r tricotaj) la care se adaugă un spor anual, astfel încât cu cei 5 ani de condiţii normale realizare ajunge la acest stagiu de 38 de ani. În momentul de faţă el are un punctaj mediu de 0.8164 pe care îl înmulțim cu valoarea actuală a punctului de pensie care este de 1586 de lei şi veți obține pensia actuală în plată.(…)
Datele sunt luate din aplicația informatică şi atunci când ele nu corespund colegii mei intră pe dosar să-l revizuiască. Este un proces premergător recalculării acestor dosare. Pensiile se calculează pe contributivitate. Deci contează ce salarii a avut de-a lungul întregii activități. Când se calculează acest punctaj mediu anual se face o medie a tuturor veniturilor”, a explicat Daniel Baciu.
Rămâne totuși de urmărit care vor fi rezultatele discuțiilor dintre Ministerul Muncii și CE pe marginea procentului de 9,5% din PIB regăsit în PNRR și dacă europenii vor fi de acord cu schimbarea acestuia, având în vedere că, la nivel european, acel procent este minim de 12%, deci ar exista un precedent.